Hrana je po navadi še najmanjša težava. Foto: EPA
Hrana je po navadi še najmanjša težava. Foto: EPA
Pralni stroj
Težave nastanejo, ko človek načrtuje kakšen »večji« projekt. Foto: EPA

Ko se enkrat s partnerico ali partnerjem odločite za skupno urejanje financ, morate biti pri tem izjemno pazljivi. Držite se dogovorov, saj nesporazumi in nered privedejo do sporov, ki so lahko hudi, neprijetni, predvsem pa nepotrebni. Na voljo je več načinov, kako si urediti skupne finance. Od ene skrajnosti do druge, pač odvisno od tega, kako ste navajeni na skupno življenje.

Ena izmed možnosti je, da partnerja vsa svoja sredstva združita in se nato skupaj odločata, kaj bosta kupila in kdaj. Prednosti? Vsekakor to, da se finančne zmožnosti obeh izenačijo, partnerja se bolj povežeta, saj morata pri vseh nakupih sodelovati. Veliko pa je tudi slabosti, saj lahko nenehna usklajevanja privedejo do prepirov, sploh če je eden dominantnejši in zapravljivejši. Človek tudi nima nikakršnega »fonda«, ki bi bil le njegov in od nikogar drugega.

Druga, nekakšna srednja možnost je, da se partnerja odločita, da za skupne nakupe in, denimo, za hrano ustanovita skupen fond, v katerega skupaj dajeta denar po v naprej dogovorjeni formuli. S tem oba prispevata v skupno blagajno, od koder kupujeta skupne stvari, pa tudi kakšne večje nakupe. S tem si prihranita nenehno usklajevanje, kaj in kdaj bosta kaj kupila in kako bosta to prihranila, saj imata že nekaj na kupčku, obenem pa še vsak nekaj zase. Na drugi strani pa nas lahko popolnoma presenetijo kakšni šoki, ko je treba opraviti kakšen večji nakup, pa je eden od obeh del zase že popolnoma izčrpal.

Ostaja nam še tretji način, to pa je, da skupaj kupujeta le najnujnejše, recimo WC-papir, hrano, pa tudi elektriko plačata skupaj. S tem je svoboda zapravljanja vsakega posameznika največja, potrebnega je veliko dogovarjanja, ko kaj kupujeta skupaj, saj se morata za vsako malenkost pogajati, kdo bo kaj dal.

Torej to je nekaj osnovnih načinov, ki jih lahko po mili volji kombinirate, da vam bo prijetno, predvsem pa zanimivo.