Primer vsakdanjega ustvarjalnega mišljenja je že komstruktivna zaposlitev otrok. Foto: EPA
Primer vsakdanjega ustvarjalnega mišljenja je že komstruktivna zaposlitev otrok. Foto: EPA
Odrecite se čvrstim rutinam - na primer tako, da letos odidete na počitnice drugam kot ponavadi. Foto: NN
Veliko se lahko naučimo s poslušanjem, zato napnite ušesa. Foto: NN

Ustvarjalno mišljenje ni rezervirano le za določene poklice in ni le privilegij superinteligentnih ljudi, kot se nam pogosto dozdeva. V resnici primere takšnega razmišljanja predstavljajo že praktične in vsakdanje stvari, kot so poenostavitev vodenja zapiskov, uspešna prodaja »težavnemu« kupcu, konstruktivna zaposlitev otroka, preprečitev prepira in podobno.

Ustvarjalno mišljenje je vsako odkrivanje novih, boljših pristopov h kateremu koli delu. Tako je na primer vsak uspeh - pa naj bo to doma, v službi ali v družbi na splošno - odvisen od odkritja izboljšav.

Pomembno je verjeti
Najpomembnejše za razvoj zmožnosti ustvarjalnega mišljenja je verjetje - da bi kar koli uspešno naredili, je treba najprej verjeti, da je to sploh izvedljivo. Prepričanje, da nečesa ni mogoče storiti, je namreč uničevalno mišljenje.

Prav zaradi navedenih razlogov bi moral vsakdo, ki se želi dokopati do ustvarjalnega načina razmišljanja, iz svojega razmišljanja in govorjenja izločiti besedo nemogoče, ki že v naprej vse obsoja na propad.

Postanite odprti za nove zamisli
Da bi se znebili tradicionalnega mišljenja, ki pogosto ovira ljudi na poti do njihovega cilja, pa naj bo ta takšen ali drugačen, poskušajte:
- postati odprti za nove zamisli
- odrecite se čvrstim rutinam (bodite odprti za nove prijatelje, letos pojdite na počitnice drugam kot doslej, konec tedna delajte kaj novega in drugačnega kot sicer …)
- bodite napredni in ne nazadnjaški

Pomembno je, da se pogosteje vprašate, kako bi lahko stvari naredili še bolje in kako bi lahko naredili še več. Poleg tega se ljudje veliko naučimo s spraševanjem in poslušanjem. Naj vam ne bo nerodno napeti ušes. Razširite svoj razum in družite se z ljudmi različnih poklicev in zanimanj.