Počitnice na (skoraj) svojem. Foto: RTV SLO
Počitnice na (skoraj) svojem. Foto: RTV SLO

Med odločitvijo o počitnikovanjih v najetih ali pa v lastni nepremičnini je vmesna stopnja, ki je vredna razmisleka, saj vključuje cenovno sprejemljivejše pogoje, časovno prilagodljivost, med bivanjem pa popolno zasebnost, kakršno pričakujete v lastnem objektu.

Pogodba o časovnem zakupu je po Zakonu o varstvu potrošnikov vsaka pogodba, ki je sklenjena najmanj za obdobje treh let, s katero podjetje najemniku proti plačilu določene cene zagotovi (ali obljubi, da mu bo zagotovilo) pravico do uporabe stanovanjskega objekta v določenem obdobju leta (ali obdobju, ki ga je treba še določiti), ki pa ne sme biti krajše kot sedem dni v letu.

Ugodnosti in pasti
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije pa opozarjajo, da tovrstne naložbe vsebujejo tudi nekatere pravice, odgovornosti, včasih pa tudi pasti. Zakon o varstvu potrošnikov določa, da lahko najemnik v 15 dneh od sklenitve pogodbe oz. predpogodbe podjetju pisno sporoči, da odstopa od pogodbe oziroma predpogodbe, ne da bi moral navesti razlog za svojo odločitev.

Če odstopite od pogodbe, vam mora podjetje povrniti vsa opravljena plačila. Podjetje mora vplačane zneske vrniti takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v 15 dneh po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe. Če podjetje ne vrne pravočasno plačil, vam mora poleg zakonitih zamudnih obresti za vsakih dopolnjenih trideset dni zamude plačati še eno desetino vrednosti prejetih plačil.

Zakup na tujem
Kot državljan Evropske unije lahko zahtevate prospekt in pogodbo v slovenščini. K ceni časovnega zakupa morate nujno prišteti še vse preostale stroške, npr. za redno in investicijsko vzdrževanje, potne stroške, stroške prehrane. Cena takšnega dopusta je praviloma vedno višja od cene samega zakupa.

Če vam ponudnik obljublja dodatne možnosti pri uporabi vašega časovnega zakupa, mora to zapisati v pogodbo. Pri časovnih zakupih je veliko nepoštenih poslov, zato se izogibajte ponudnikom, ki ponujajo izredne, enkratne ugodnosti in popuste, zato obljube natančno preverite.