Zvišale so se predvsem cene hrane, obleke in obutve. Foto: MMC RTV SLO
Zvišale so se predvsem cene hrane, obleke in obutve. Foto: MMC RTV SLO

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se maja v primerjavi z aprilom v povprečju zvišale za 0,8 odstotka, je objavil državni statistični urad. Rast cen na letni ravni je znašala 2,2 odstotka, povprečna 12-mesečna rast pa je bila 1,9-odstotna.

Zvišale so se predvsem cene hrane ter obleke in obutve. Hrana in brezalkoholne pijače so se podražile za 2,6 odstotka, obleka in obutev pa za 2,2 odstotka.

Dva odstotka ob neupoštevanju sezonskih vplivov
BDP se je v prvem četrtletju v primerjavi z zadnjim trimesečjem lani realno in prilagojeno za vplive sezone ter delovnih dni okrepil za 0,3 odstotka, na letni ravni pa je gospodarska rast znašala 2,1 odstotka. Ob neupoštevanju sezonskih vplivov in učinka delovnih dni je bila gospodarska rast na letni ravni v prvih treh mesecih dveodstotna.

V zadnjem trimesečju lani je bila rast BDP-ja po desezoniranih podatkih v medletni primerjavi 1,9-odstotna, po nedesezoniranih podatkih pa 2,1-odstotna. Na četrtletni ravni pa je bila rast v zadnjem lanskem četrtletju 0,5-odstotna.

Kot poudarjajo na statističnem uradu, v začetku letošnjega leta ni bilo izrazitih sprememb v strukturi gospodarske rasti. Izvozno povpraševanje tako še naprej ostaja glavno gonilo rasti BDP+-ja.

Uvoz se krepi hitreje kot izvoz
Izvoz blaga in storitev se je tako v prvih treh mesecih na letni realno zvišal za 10,6 odstotka in s tem še okrepil dinamiko rasti glede na predhodna četrtletja. V zadnjem lanskem trimesečju je bila rast izvoza le 6,6-odstotna.

Hkrati s krepitvijo rasti izvoza se povečuje tudi rast uvoza. Ta se je glede na začetek lanskega leta realno zvišal za 11,1 odstotka. Posledično je saldo menjave blaga in storitev s tujino na gospodarsko rast vplival rahlo negativno (-0,2 odstotne točke).

Zmanjševanje naložb v gradbene objekte
Rast domače porabe je bila medtem v prvem četrtletju podobna kot ob koncu lanskega leta in je v primerjavi z istim obdobjem lani znašala 2,2 odstotka. Rast celotnih bruto investicij je bila nekoliko višja kot v predhodnih četrtletjih, a je k temu prispevalo predvsem povečevanje zalog. To je k rasti prispevalo kar 2,3 odstotne točke.

Bruto naložbe v osnovna sredstva se medtem že deseto četrtletje zapored zmanjšujejo. V prvih treh mesecih so bile za 6,1 odstotka manjše kot v prvem četrtletju 2010. Zmanjševanje bruto naložb v osnovna sredstva je predvsem posledica nadaljevanja izrazitega zmanjševanja naložb v gradbene objekte.