ACH podrobnosti programa ne razkriva, čeprav ima skoraj 40 odstotkov terjatev do družbe v lasti 100-odstotno državni DUTB. Foto: MMC RTV SLO
ACH podrobnosti programa ne razkriva, čeprav ima skoraj 40 odstotkov terjatev do družbe v lasti 100-odstotno državni DUTB. Foto: MMC RTV SLO


Družba je sporazum sodišču predložila danes, ko se je tudi iztekel podaljšani rok, in skladno z zakonom v osmih dneh pričakuje sklep sodišča, so sporočili iz ACH-ja. Družba je šla v postopek - med katerim med drugim ni mogoča izvršba terjatev, predlaganje prisilne poravnave ali začetek stečaja - ob podpori Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima nekaj manj kot 38 odstotkov vseh finančnih terjatev do ACH-ja.

V DUTB-ju so ob tem povedali, da vsebine sporazuma zaradi zaupnosti podatkov ne morejo razkrivati. Pričakujejo, da bodo sporazum podpisali vsi deležniki in ga bo sodišče potrdilo. Sporazum morajo, da je potrjen, podpisati upniki z vsaj 75 odstotki vseh finančnih terjatev.

Kaj sporazum predvideva, v družbi ne razkrivajo. Časnik Finance je v sredo navajal neuradne informacije, da naj bi moral ACH prodati nekaj naložb in posojila poplačati v prihodnjih nekaj letih.

Tako naj bi morali prodati mobilnega operaterja Debitel ter ljubljanska hotela Union in Lev, medtem ko naj bi najdonosnejša družba v skupini, novomeška Adria Mobil, za zdaj ostala v rokah ACH-ja. Adria Mobil naj bi se v skladu z dogovorom o finančnem prestrukturiranju vrnila v last ACH-ja, podjetje pa bo zastavljeno pri bankah upnicah, je pisal časnik.