Vodstvo Adrie Airways želi zaposlenim plače znižati še za petino. Foto: BoBo
Vodstvo Adrie Airways želi zaposlenim plače znižati še za petino. Foto: BoBo
Nižje plače v Adrii Airways

Upravni odbor je medtem sklical novo skupščino za 21. september.

Že prejšnje vodstvo je približno 400 zaposlenim za petino znižalo plače, zdajšnje vodstvo pa želi znova znižati stroške dela še za petino, predvsem pri dodatkih in bonitetah, je za TV Dnevnik poročal Florjan Zupan.

Banke upnice Adrie Airways naj bi se med seboj že uskladile glede konverzije terjatev, vendar vodstvo slovenskega letalskega prevoznika skupnega sestanka z vsemi bankami še ni imelo, je povedal glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič, ki pričakuje, da bo dogovor z bankami do septembrske skupščine vendarle sklenjen.
Kot je povedal Boštjančič, so se banke upnice - Nova Ljubljanska banka, UniCredit Banka Slovenija, Hypo Alpe Adria Bank, Abanka Vipa in Gorenjska banka - glede višine konverzije terjatev usklajevale med seboj, NLB pa je na Adrio Airways poslal dopis, ki naj bi bil usklajen z vsemi bankami.

Glavni izvršni direktor Adrie Klemen Boštjančič je pojasnil, da se govori o manjšem številu zaposlenih, poleg pogodbenih sodelavcev tudi redno zaposlenih, hkrati pa bi šlo za reze tudi pri dodatkih.

Gordana Boberič iz Združenja kabinskega osebja posadk letal Slovenije pa je znova poudarila, da že dalj časa opozarjajo na težave.

Izguba Adrie ob polletju devet milijonov evrov
Pogajanja se bodo začela v ponedeljek. Banke pa bodo privolile v konverzijo terjatev le ob podpisu nove kolektivne pogodbe.

Operativna izguba Adrie je ob polletju znašala devet milijonov evrov, od 28 poletnih linij pa jih nameravajo zdaj ukiniti približno petino. Kot je povedal izvršni direktor Adrie Robert Vuga, pa v Adrii ostajajo regionalni prevoznik, ukinjajo pa tiste linije, ki pomenijo izgubo.

Ob razgretem ozračju med sindikati in upravo pa v javnost prihajajo tudi anonimke na račun zdajšnjega vodstva, ki pa jih oba izvršna direktorja zavračata kot neutemeljene, saj so vse navedbe že obravnavali na sejah upravnega odbora.

Nižje plače v Adrii Airways