Agrokor ima nove predloge, kako bi prevzel Mercator. Foto: BoBo
Agrokor ima nove predloge, kako bi prevzel Mercator. Foto: BoBo

Po poročanju Dnevnika naj bi Hrvaški Agrokor konzorciju prodajalcev Mercatorja poslal novo ponudbo, v kateri namesto 120 evrov za delnico ponuja le še 80 evrov.

Hkrati pa naj bi bil pripravljen Mercator po nakupu dokapitalizirati z okoli 225 milijoni evrov. Po prejšnji ponudbi bi Agrokor za Mercator plačal 240 milijonov evrov, po novi pa le še 160 milijonov evrov ter omenjenih 225 milijonov evrov dokapitalizacije.

Po poročanju zagrebškega dopisnika RTV Slovenija Vanje Vardjana naj bi zadnje tedne potekali intenzivni pogovori Agrokorja s finančnimi podporniki Mercatorjevega prevzema in ti naj bi bili pogojno uspešni.

Pri končnem prevzemu se po mnenju neimenovanega vira pojavlja težava, ker zahteve in pričakovanja lastnikov Mercatorjevih delnic, torej nekaterih večjih bank in Pivovarne Laško ter preostalih bank upnic, niso identične.

Agrokor naj bi skušal z novo ponudbo, odkupom delnic po nižji ceni in dokapitalizacijo Mercatorja, zadovoljiti tako želje lastnikov kot tudi bank upnic. Za zdaj pa mu to še ni uspelo.

Zdaj naj bi prihodnja dva tedna potekala intenzivna tajna pogajanja o tem, kako z denarjem, ki je na voljo, zadovoljiti želje vseh. Za dogovor imajo Agrokor in prodajalci Mercatorja le še slabe tri tedne. Če dogovor v tem času ne bo dosežen, pa bo posel dokončno padel v vodo.

Agrokor se tokrat za Mercator poteguje drugič. Za nakup 53-odstotnega deleža je že dobil zeleno luč slovenskega regulatorja trga, srbski varuh konkurence je koncentracijo med Agrokorjem in Mercatorjem odobril pogojno, medtem pa postopek na Hrvaškem še poteka.