KBZ je namreč unovčil menice, s čimer so se strinjale tudi druge banke, samo poplačilo pa nima vpliva na dolgoročni reprogram posojil, so zatrdili pri Mercatorju. Foto: MMC RTV SLO
KBZ je namreč unovčil menice, s čimer so se strinjale tudi druge banke, samo poplačilo pa nima vpliva na dolgoročni reprogram posojil, so zatrdili pri Mercatorju. Foto: MMC RTV SLO
Mercator
Mercator je v postopku prodaje Agrokorju. Foto: BoBo

Obvestilo, da KBZ zahteva takojšnje poplačilo okoli 10-milijonskega posojila, ki ga je pri njih najel Mercator Hrvaška in se je izteklo 17. decembra, je v Ljubljano prispelo tik pred božičem - ob tem naj bi iz banke sporočili še, da začenjajo postopek izterjave z unovčitvijo menic in z zaporo računov hrvaškega dela Mercatorja, je poročal današnji časnik Večer.

Pri Mercatorju so nato potrdili, da je KBZ nepričakovano postavil ultimat in konec lanskega leta zahteval takojšnje poplačilo obveznosti, čeprav so bili z banko "vseskozi v pogovorih in podobno kot z drugimi bankami imeli zagotovilo, da banka ne bo izvajala enostranskih aktivnosti, ki bi lahko ogrozile celotno strukturo finančnega prestrukturiranja".

Brez vpliva na dolgoročni program posojil
V največjem slovenskem trgovcu so pojasnili, da je bila vrednost obveznosti 10 milijonov, do konca decembra pa je bila v celoti poravnana - KBZ je namreč unovčil menice, s čimer so se strinjale tudi preostale banke, samo poplačilo pa nima vpliva na dolgoročni reprogram posojil, so zatrdili.

Mercator je sicer pred koncem lanskega leta od večine posojilodajalcev prejel obvestila o odobritvi oz. soglasju k predlaganemu okvirnemu dogovoru o prestrukturiranju dolgov družbe - tako je bil znova podaljšan tudi moratorij na odplačilo glavnic vseh kreditnih obveznosti trgovca, tokrat do vključno 31. marca.

KBZ-jev nekdanji večinski lastnik je Todorić
V KBZ-ju pa so danes povedali, da zaradi instituta bančne tajnosti ne morejo posredovati nobenih podatkov ali dajati izjav. Zagrebška banka je bila sicer nekoč v lasti prav Ivice Todorića, ki se zdaj kot lastnik Agrokorja poteguje za prevzem Mercatorja. Todorić je večinski delež KBZ-ja nato leta 2005 prodal finančni skupini Agram.

Agrokor pa se za nakup Mercatorja poteguje že drugič v dveh letih. Za 53-odstotni delež je pripravljen odšteti 120 evrov za delnico oziroma skupaj 240 milijonov evrov.

Varuhi konkurence na delu
Posel je že dobil zeleno luč slovenskega regulatorja trga, na Hrvaškem postopek presoje koncentracije Agrokorja in Mercatorja pri varuhu konkurence še poteka, srbski varuh konkurence pa je koncentracijo med družbama odobril pogojno - Agrokor bo moral v primeru nakupa Mercatorja prodati vsaj 21 prodajaln v 15 srbskih mestih, v katerih skupna prodajna površina dosega 20.000 kvadratnih metrov.

Težavo pri sklenitvi posla pa predstavljajo precejšnji dolgovi in težave pri pridobivanju virov za financiranje nakupa - kot največjo oviro vidijo zahteve bank, da mora Todorić v primeru prevzema Mercatorja poplačati 20 odstotkov oz. 200 milijonov evrov dolga.