Za Agrokor Mercatorjev dogovor z bankami ne pomeni nobene spremembe. Vlagatelji medtem vse bolj dvomijo o uresničitvi nakupa. Foto: MMC RTV SLO
Za Agrokor Mercatorjev dogovor z bankami ne pomeni nobene spremembe. Vlagatelji medtem vse bolj dvomijo o uresničitvi nakupa. Foto: MMC RTV SLO

"Mercator kot pomembna regionalna družba profesionalno in odgovorno upravlja podjetje neodvisno od prodaje dela delnic družbe. Očitno je eden izmed poslov tudi dogovor z upniki, kar ne vpliva na našo pogodbo o nakupu dela delnic, ki smo ga dosegli s konzorcijem prodajalcev," je pojasnila predstavnica Agrokorja za stike z javnostmi Ana Linić.

V Mercatorju so ocenili, da predstavlja predlog za prestrukturiranje, ki so ga v torek predstavili tudi drugim bankam upnicam, trdno osnovo za dolgoročno stabilnost skupine. Pričakujejo, da bo prestrukturiranje uspešno končano v prihodnjih mesecih.

Delnice Mercatorja so medtem tudi danes na Ljubljanski borzi največ izgubile na vrednosti, skoraj 6,5 odstotka. Po ocenah poznavalcev gre za odziv trga na ugibanja, da tudi od zadnje prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju ne bo nič. Agrokor naj ne bi imel sredstev za nakup, Mercator pa se bo moral sam sanirati, saj so tudi obstoječi lastniki finančno šibki.

Skupina Mercator je v prvem polletju ustvarila nekaj manj kot 1,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čista izguba se je medtem zmanjšala za petino in je znašala 15,1 milijona evrov. Skupini je uspelo od konca decembra zmanjšati neto dolg za 17,6 milijona evrov, na 990 milijonov evrov.