Hrvaški sindikat hvali Agrokor. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški sindikat hvali Agrokor. Foto: MMC RTV SLO
Mercator
Prodaja Mercatorja se zapleta. Foto: BoBo
Odzivi na Mercator na Hrvaškem

V torek je ameriška družba Eatons Capital s sedežem v Las Vegasu objavila namero za nakup delnic Pivovarne Laško, zaradi česar družba po objavi namere za prevzem ne sme narediti zadev, ki bi otežile prevzem.

Tako bi morala skladno z zakonom o prevzemih morebitno prodajo delnic Mercatorja v lasti Laškega - skupina ima skupno 23,34-odstotni delež - potrditi še skupščina pivovarne.

Skupno 52,10-odstotni delež Mercatorja prodajajo NLB, NKBM, Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

Hrvaški časopis Večernji list piše, da so prodajalci upravi jasno in glasno sporočili, da Mercator prodajajo Agrokorju, vendar bi lahko nova ponudba za Laško proces prodaje ustavila za najmanj mesec, potem ko je "z neba" padla ponudba družbe Eatons Capital.

"Šampanjec in za jutri napovedano podpisovanje kupoprodajnega dogovora bo tako očitno počakal še nekaj časa," piše Večernji list in dodaja, pri čemer se sklicuje na vire blizu Agrokorja, da so zdaj na vrsti pravniki, ki morajo preučiti, ali bi lahko nova ponudba za Laško vplivala na prodajo.

"Agrokor ima najboljša priporočila"
Hrvaški časopis piše, da Laškemu "gori pod nogami" in da je vse bližje stečaju. Večernji list poroča tudi, da se je pred sedežem slovenske vlade v Ljubljani zbralo okoli 50 članov svobodnih sindikatov, ki so protestirali proti prodaji Merkatorja Agrokorju.

Slovenskim sindikalistom je sindikat hrvaške trgovine sporočil, da je Agrokor eden izmed najboljših hrvaških delodajalcev in imajo od njega najboljša priporočila, kjer koli je vlagal.

Hrvaški sindikat ob tem spomnil na dobro znane primere Mercatorjevih prevzemov Getroa, Slobode in Presoflexa, vendar jim ni padlo na pamet, da bi se lotili sindikalnih akcij, kot so se jih slovenski kolegi.

Spomnijo tudi, da so z Mercatorjem-H trikrat poskušali podpisati kolektivno pogodbo, a jim tega še do danes ni uspelo, medtem ko Agrokor v vseh svojih podjetjih spoštuje dogovore s sindikati.

Odzivi na Mercator na Hrvaškem