Eatons Capital bo najpozneje v 30 dneh objavil prevzemno ponudbo za nakup delnic ciljne družbe Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Eatons Capital bo najpozneje v 30 dneh objavil prevzemno ponudbo za nakup delnic ciljne družbe Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO

Eatons Capital, ki ima sedež v Las Vegasu v ZDA, je objavil namero, da bo podal prevzemno ponudbo za nakup delnic Pivovarne Laško. To bodo storili najpozneje v 30 dneh. Namero so posredovali tudi upravi Pivovarne Laško in Agenciji za trg vrednostnih papirjev, so še sporočili.

Oteževanje prodaje Mercatorja?
Pivovarna v času trajanja prevzemnih postopkov med drugim ne sme odprodajati premoženja. Tako bi za prodajo deleža v Mercatorju morali soglasje dobiti še od skupščine delničarjev, kar bi postopek podaljšalo.

Po zakonu o prevzemih družba od prejema obvestila o prevzemni nameri namreč brez sklepa skupščine delničarjev ne sme povečati osnovnega kapitala, sklepati poslov zunaj rednega poslovanja družbe, opravljati dejanj ali sklepati poslov, ki bi lahko resneje ogrozili nadaljnje poslovanje družbe, pridobivati lastnih delnic ali vrednostnih papirjev, iz katerih izhaja upravičenje do njih, in opravljati dejanj, ki bi lahko onemogočala ponudbo.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je sicer odločitev o podaji soglasja za prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju preložil na petek. Načeloma jo podpira, da želi boljše pogoje za pivovarno znotraj konzorcija prodajalcev. Svet delavcev je svojim predstavnikom naročil, naj podprejo prodajo, kako bodo glasovali štirje predstavniki kapitala, pa še ni znano. Prodajo Mercatorja podpira tudi Društvo malih delničarjev Pivovarne Laško.

Septembra neuspešna ponudba KS Naložbe
Pred pol leta je prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic Pivovarne Laško dala že družba KS Naložbe, ki je v lasti Igorja Laha. Takrat je pivovarna odprodajala Fructal. Namesto denarja so ponudili obveznice družbe. Uprava pivovarne je njihovo ponudbo zavrnila, navdušenja ni bilo niti med lastniki, saj sta delnice prodala le dva delničarja.

"Ker pa v KS Naložbe nismo dobili tega, kar smo želeli - nakup Pivovarne Laško -, bomo še naprej iskali in sooblikovali opcije za prestrukturiranje finančnih obveznosti Pivovarne Laško, pri čemer sodelujemo s skupino Erste Group," je tedaj dejal Lah.