Saga o prodaji Mercatorja se nadaljuje. Foto: BoBo
Saga o prodaji Mercatorja se nadaljuje. Foto: BoBo
Brez dogovora pri prodaji Mercatorja

Pivovarna Laško je na svoji spletni strani objavila, da je Agrokor rok za prestrukturiranje Mercatorjevega dolga, ki je eden izmed pogojev za izpolnitev pogodbe o prodaji in nakupu 53-odstotnega lastniškega deleža Mercatorja, podaljšal do 4. februarja do 14. ure.

Agrokor kot kupec in prodajalci Mercatorja bi se morali do konca januarja dogovoriti o refinanciranju dolgov največjega slovenskega trgovca, kar je pogoj za nadaljevanje.

Če dogovora ne bo, bi se Agrokor lahko po določilih sklenjene pogodbe iz posla umaknil brez plačila odškodnine.

Pogajanja do konca marca
O prestrukturiranju se banke upnice sicer lahko pogajajo najpozneje do 31. marca, ki je končni datum za prenos delnic, do takrat pa velja tudi dogovor Mercatorja z bankami upnicami o moratoriju za njegove obveznosti.

Agrokor se omenjenemu pogoju lahko odpove kadar koli do izteka pogodbenega roka, podpisniki pogodbe pa se lahko tudi dogovorijo za formalno podaljšanje roka za refinanciranje. S tem bi Agrokor zavezali, da v določenem obdobju ne bo odstopil od posla.

V javnost prihajajo zgolj namigi
Čeprav je hrvaški koncern pogodbo s konzorcijem podpisal že pred več kot sedmimi meseci, še vedno ni jasno, ali bo največjega slovenskega trgovca tudi kupil.

Uradnih informacij o poteku pogajanj v zadnjih tednih ni bilo, v javnost je občasno pricurljala le kakšna neuradna informacija, ki je niso želeli komentirati niti prodajalci niti kupec.

Agrokor naj bi na začetku januarja znižal ponujeno ceno za vsako Mercatorjevo delnico z junija dogovorjenih 120 evrov na le še 80 evrov, ob tem pa naj bi bil pripravljen prispevati k dokapitalizaciji.

Brez dogovora pri prodaji Mercatorja