Okoljske organizacije vlado pozivajo, naj državnih poroštev za gospodarsko izjemno tvegan in okoljsko sporen projekt ne odobri ter prekliče energetsko dovoljenje. Foto: BoBo
Okoljske organizacije vlado pozivajo, naj državnih poroštev za gospodarsko izjemno tvegan in okoljsko sporen projekt ne odobri ter prekliče energetsko dovoljenje. Foto: BoBo
Kdaj bosta vlada in DZ sprejela državna poroštva za Teš 6

Investitor potrebuje državna poroštva za najetje 440 milijonov evrov posojila pri Evropski investicijski banki. Poroštva so največje tveganje pri projektu. Če jih vlada in državni zbor do oktobra ne bosta sprejela, se bo vodstvo TEŠ-a in krovne družbe HSE-ja znašlo v precejšnjih težavah, je za TV Dnevnik poročala Andreja Lešnik.

Gaspari preučuje program
Ali in kdaj bo gospodarsko ministrstvo, ki ga začasno vodi Mitja Gaspari, prižgalo zeleno luč za poroštva, še ni jasno. Z ministrstva so sporočili le, da Gaspari prenovljen investicijski program še preučuje.

Podobno odgovarjajo na finančnem ministrstvu. Dodali so še, da so v medresorsko usklajevanje poslali predlog za sklenitev mednarodne pogodbe za posojilo, postopki za izdajo poroštva za premogovni blok pa bodo stekli, ko bodo razrešena vsa vsebinska vprašanja.

Vodstvo TEŠ-a ni izpolnilo vseh zahtev
Ključno je vprašanje donosnosti naložbe. Vlada je namreč že aprila sklenila, da bo odobrila državno poroštvo le ob devetodstotni diskontni stopnji, te zahteve pa vodstvo TEŠ-a ni izpolnilo. "Zelo pomembna se nam zdi donosnost na lastniški kapital, ki je 13,6-odstotna," pa je dejal direktor Termoelektrarne Šoštanj Simon Tot.

Državna poroštva lahko padejo tudi zaradi politične krize. Če vendarle pride do glasovanja v DZ-ju, bodo najverjetneje sprejeta, saj projekt TEŠ 6 povezuje največjo vladno in opozicijsko stranko.

Vizjak: Pocenite naložbo
Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak pa vlado in TEŠ poziva, naj naložbo pocenijo: "Če ne bo poroštva, bo ostala energetika to plačevala. Porabniki električne energije, mi vsi, bomo plačevali dražjo elektriko, če ne bo racionalizacije te investicije, med kar sodijo tudi poroštva."

Na drugi strani pa okoljske organizacije vlado pozivajo, naj državnih poroštev za gospodarsko izjemno tvegan in okoljsko sporen projekt ne odobri ter prekliče energetsko dovoljenje.

Obstaja plan B?
"Bojimo se, da bomo davkoplačevalci še dolga desetletja plačevali za nasedlo energetsko investicijo, zato vlado pozivamo, da ostane pri svojem sklepu iz aprila," je poudarila Lidija Živčič iz društva za sonaraven razvoj Focus.

Čeprav investitor trdi, da nima rezervnega scenarija, se neuradno kot mogočo rešitev (poleg najetja komercialnih posojil) omenja vstop tujih družb v projekt TEŠ 6 ali odprodaja najdonosnejših energetskih družb.

Kdaj bosta vlada in DZ sprejela državna poroštva za Teš 6