HSE, lastnik TEŠ-a, je v projekt TEŠ 6 do zdaj že vložil 220 milijonov evrov, sama Termoelektrarna Šoštanj pa 19 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
HSE, lastnik TEŠ-a, je v projekt TEŠ 6 do zdaj že vložil 220 milijonov evrov, sama Termoelektrarna Šoštanj pa 19 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Tot je še pojasnil, da je bilo Primorje izbrano kot najugodnejši izvajalec del, ki je pripravljen šesti blok termoelektrarne zgraditi za 10 milijonov evrov manj od predvidevanj investitorja. Nadzorni svet se je z izborom Primorja strinjal, vendar je Totu naložil, da v aneksu k pogodbi o gradnji, ki sicer še ni podpisana, odpravi vsa morebitna tveganja glede na razmere v slovenskem gradbeništvu. Primorje pa mora za gradnjo TEŠ-a 6 pridobiti tudi bančne garancije.

TEŠ 6 bo skupaj stal 1,2 milijarde evrov
Za projekt TEŠ 6 (vrednost celotne naložbe je 1,2 milijarde evrov) bo Holding Slovenske elektrarne (HSE) zagotovil 308 milijonov evrov, TEŠ 130 milijonov evrov, 200 milijonov evrov posojila bo zagotovila Evropska banka za obnovo in razvoj, ki soglaša z izborom Primorja kot izvajalca del, Evropska investicijska banka pa bo prispevala 550 milijonov evrov posojila. EIB sicer za posojilo zahteva poroštvo države - ta bi jamčila za 80 odstotkov posojila oz. za 440 milijonov evrov.

HSE, lastnik TEŠ-a, je v projekt TEŠ 6 do zdaj že vložil 220 milijonov evrov, sama Termoelektrarna Šoštanj pa 19 milijonov evrov. Na strani investitorja je bilo za namene projekta do zdaj podpisanih že za 800 milijonov evrov pogodb.

Ponudba Primorja med osmimi najugodnejša
Kot so po seji novega, petčlanskega nadzornega sveta sporočili iz TEŠ-a, je bila ponudba Primorja ob izpolnjevanju pogojev iz razpisne dokumentacije med osmimi prispelimi cenovno najugodnejša. Gradbena dela za TEŠ 6 zajemajo izdelavo temeljev in betonskih delov glavnega tehnološkega objekta. Dela se bodo začela po podpisu pogodbe, konec pa je predviden do konca leta 2014.

Od 6. aprila v nadzornem svetu TEŠ-a sedijo predsednik nadzornikov Janez Keržan (HSE), Dean Besednjak (HSE), Vladimir Malenkovič (HSE), Franc Rosec (predstavnik zaposlenih) in Aljoša Tomaž (KD banka).