Simon Tot je dejal, da se podizvajalci, ki so odšli, počasi vračajo. Foto: BoBo
Simon Tot je dejal, da se podizvajalci, ki so odšli, počasi vračajo. Foto: BoBo

Po Totovih besedah je Alstom tako sklenil, ker postopki za odobritev državnega poroštva še potekajo. Hkrati je zavrnil navedbe vodje projekta Teša 6 Mirana Žgajnarja, ki je dejal, da se bo Alstom umaknil z gradbišča, če država do 5. oktobra ne bo odobrila poroštva.

"To ne pomeni, da bo mir do oktobra," je poudaril Tot in pojasnil, da se z Alstomom pogovarjajo na mesečni ravni, saj se sproti dogovarjajo o delih za prihodnji mesec. "Dogovorjeno je, da na ta račun ne bodo delali stroškov in škode," je dejal

Prepričan je, da bodo dela tudi v prihodnje potekala normalno, a če bi se kaj zalomilo pri državnih poroštvih, lahko "delavci z gradbišča odidejo tudi 1. avgusta". Do zdaj je odšlo le nekaj podizvajalcev, ki pa so se že začeli vračati, je dejal.

Tot kot težavo raje omenja banke, saj bodo konec meseca zapadle pogodbe o bančnih posojilih. Financiranje projekta je namreč krito tudi s posojili, zavarovanimi z bančno garancijo. Lahko se zgodi, da bi banke od projekta odstopile in zahtevale nova doplačila ali nove pogoje, kar po Totovih besedah pomeni nevarnost precejšnjega naraščanja stroškov.

Alstom: Ostajamo do konca septembra
Tudi Alstom je potrdil, da ostaja na gradbišču do konca septembra in da bo "do takrat čakal na nadaljnjo odločitev o poroštvu".

Žgajnar: Rezervni scenarij okoli 400 milijonov evrov dražji
Vodja projekta Teša 6 Miran Žgajner je pogajanja z Alstomom ocenil kot težka, a dodal, da so vrnitev Alstoma na gradbišče dosegli še pred zadnjo sejo pristojnega odbora DZ-ja, saj da je Alstom spoznal, da so Teševa zagotovila glede plačila dovolj trdna.

Dela pri projektu tako potekajo normalno, Alstomov suspenz pa je umaknjen. Dogovor je sklenjen za iskanje dodatnih sredstev, ki jih je zagotovil Holding Slovenske elektrarne (HSE) in delno Teš. Po Žgajnarjevih besedah je Alstom zagotovil, da ostaja do 5. oktobra, ko bo usoda poroštev znana.

Če bodo poroštva dana, bo cena Teša 6 ostala pri 1,3 milijarde evrov, je ocenil Žgajner. Če poroštva ne bo, pa se bo Teš lotil rezervnega scenarija, ki bi, zaradi dodatnih potrebnih posojil, gradnjo podražil za okoli 400 milijonov evrov. Če poroštva do 5. oktobra ne bo, Žgajner napoveduje vnovični suspenz Alstoma in s tem zaustavitev del projekta Teš 6.