So pred Tešem 6 temni dnevi? Foto: BoBo
So pred Tešem 6 temni dnevi? Foto: BoBo
Teš še čaka na milijone EIB-ja

Ker Termoelektrarna Šoštanj (Teš) ni mogla zagotoviti ustreznih plačil, ji je Alstom na podlagi pogodbenih določil poslal predhodni načrt za začasno ustavitev del, ki je začel veljati 1. novembra.

"Alstom želi najti najboljšo rešitev za nadaljevanje projekta, četudi z zmanjšanim obsegom dela na gradbišču, dokler naročnik ne zagotovi financiranja projekta. Naj povemo, da so doslej aktivnosti na gradbišču potekale zelo dobro in da se je projekt izvajal skladno z načrtom oziroma celo hitreje, kot je bilo načrtovano," so pojasnili v podjetju.

Računi hitijo proti 200 milijonom evrov
Direktor Teša Simon Tot je ocenil, da je bilo na gradbišču za okoli 10 odstotkov manj delavcev. Po njegovih besedah je Alstom odprt za pogajanja in upa, da se bo projekt brez težav nadaljeval še naprej, pod pogojem, "da bodo imeli kaj v rokah".
Če se bo zgodil črn scenarij in se bo Alstom popolnoma umaknil z gradbišča, pa to pomeni za okoli 30 milijonov evrov več stroškov v dveh mesecih. Trenutni neporavnani računi za izgradnjo Teša 6 znašajo več kot 160 milijonov evrov.
Bo treba že kmalu vračati denar?
Minister za finance Janez Šušteršič je sicer 23. oktobra pojasnil, da bo poroštvena pogodba za podpis z Evropsko investicijsko banko (EIB) pripravljena, ko bodo razrešene vse dileme. Katere so to, ni želel odgovoriti. Na ministrstvu so sicer pojasnili, da preučujejo različne možnosti glede zavarovanj obveznosti Teša do države, preveriti pa morajo tudi doseganje emisij ogljikovega dioksida.

Pri EIB-ju tako na črpanje čaka 440 milijonov evrov, pri EBRD-ju pa 117,5 milijona evrov. EIB in EBRD se bosta umaknila, če Teš do 30. novembra ne bo začel črpati posojil. EIB-ju bo potem treba vrniti tudi 110 milijonov evrov že črpanega posojila in EBRD-ju 82,5 milijona evrov, medtem ko bi bilo treba Alstomu vrniti 160 milijonov, zraven pa je treba prišteti še preostale stroške, ki bi bili posledica odhoda bank.

Teš še čaka na milijone EIB-ja