Predstavnik Alstoma Jerome Poupon zagotavlja, da dela na gradbišču potekajo po načrtu. Foto: BoBo
Predstavnik Alstoma Jerome Poupon zagotavlja, da dela na gradbišču potekajo po načrtu. Foto: BoBo
Teš
DZ je na julijski seji sprejel zakon o poroštvu države za posojilo v višini 440 milijonov evrov za Teš. Med pogoji za sklenitev poroštva je, da se cena projekta ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO

"Trenutno se še vedno pogajamo z vodstvom Teša o nadaljnjih korakih. Delali bomo kot partnerji, da bi našli dobro rešitev za uspešno izvedbo projekta," je ob obisku francoskega veleposlanika Pierre-Francoisa Mourierja v Termoelektrarni Šoštanj povedal predstavnik Alstoma Jerome Poupon. Do konca oktobra bi moral Teš francoski družbi nakazati 154 milijonov evrov.

Dela na gradbišču sicer potekajo po načrtu oz. celo hitreje od načrtovanega, pojasnjuje Poupon in dodaja: "Vsekakor smo z deli bližje zaključku kot začetku, zato bi bila res škoda, če bi morali dela prekiniti." Če bo treba ustaviti dela, pa bodo po njegovih besedah to naredili tako, da bo povzročene čim manj škode in da bodo lahko dela kmalu spet stekla.

Francoski veleposlanik prepričan, da bo vse potekalo tekoče
Veleposlanik, ki je v Slovenijo prišel pred petimi meseci, je bil po ogledu gradbišča zadovoljen. "Navdušen sem nad doseženim napredkom," je dejal po ogledu. Do zapletov s plačili, tudi francoskemu podjetju Alstom, se ni želel opredeljevati. "Ni naloga veleposlanika, da se vmešava v zgodbo, ki je večinoma slovenska zadeva. Glede na to, da tu dela že toliko ljudi in da rudnik potrebuje Teš 6, sem prepričan, da bo vse tekoče teklo tako na administrativnem kot izvedbenem področju," je dejal. Poudaril je, da se dela niso ustavila in da je Alston zelo zavezan temu projektu. "V preteklosti je že prišlo do težav, a so vse rešili," je spomnil.

DZ je na julijski seji sprejel zakon o poroštvu države za posojilo 440 milijonov evrov za Teš. Med pogoji za sklenitev poroštva je, da se cena projekta ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov. Po zakonu bo država ob izpolnjenih pogojih jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB.

Denar je, a ga še niso dobili
"Denar imamo, nimamo pa še vseh postopkov izpeljanih, da bi do tega denarja prišli. Prepričan sem, glede na razvoj dogodkov, na zakon, ki je bil sprejet, in na zaveze, ki jih imamo praktično vsi do tega projekta, da se bo to zgodilo v pravem oziroma skrajnem času. Tako računam, da bomo prišli do črpanja teh kreditov, ki so res najbolj ugodni v tem trenutku," pojasnjuje direktor Teša Simon Tot.

Potrdil je, da se z Alstomom še pogajajo, saj bi radi dosegli odlog, vsaj za kakšen dan. "Vsi pričakujemo nek odziv tudi od vlade oziroma ministrstva, da bi nam omogočala neka pogajalska izhodišča tudi naprej. V nedogled pa to ne bo šlo. Zavedati se moramo, da konec novembra banke odidejo iz projekta, če ne bomo zaključili naših postopkov. To pa bi bila še večja škoda," je dejal in zagotovil, da so izpolnili vse pogoje, ki jih je zahtevala od države.

Teš ne dolguje samo Alstomu
Sicer pa ne dolgujejo le Alstomu, ampak tudi drugemu največjemu izvajalcu Rudisu, kjer ravno tako napovedujejo, da ne bodo mogli več delati, če ne bodo dobili poplačanega vsaj dela stroškov. Na vprašanje, kako daleč so pogovori z državo, je Tot odgovoril, da imajo trenutno vzpostavljene stike z ministrstvom za finance. "Računam, da bomo čim prej zaključili te pogovore in vsaj prišli do podpisa pogodb, ki so prvi korak do operativnega poroštva," je dejal. Na vprašanje, kdaj se mora to zgoditi, pa je dejal: "Jaz bi želel danes, jutri ali čim prej."

V gradnjo Teš 6 so doslej vložili okoli 650 milijonov evrov. "Če k temu prištejemo še teh 160 milijonov evrov, smo blizu 800 milijonov evrov vsega dela, ki je narejenega na tem projektu." "Stvari na gradbišču potekajo izredno dobro in utečeno in vsaka ustavitev bo pomenila motnjo in škodo. Ocenjujemo, da lahko pride v roku meseca ali dva celo do 30 milijonov evrov škode samo iz naslova prekinitev del in nato njihovega ponovnega starta," je še poudaril Tot.