Usoda TEŠ-a 6 visi v zraku. Foto: BoBo
Usoda TEŠ-a 6 visi v zraku. Foto: BoBo

Francosko podjetje Alstom, ki je glavni dobavitelj tehnološke opreme za TEŠ 6, je šoštanjsko termoelektrarno (TEŠ) obvestilo, da bo začasno ustavilo dela. Za ta teden je bilo sicer načrtovano, da si bo večina delavcev na gradbišču vzela prosto, zato je težko govoriti, ali je to že posledica ustavitve del, je pojasnil direktor TEŠ-a Simon Tot.

Sicer pa so bila do zdaj dela na gradbišču šestega bloka zelo intenzivna in so celo pred terminskim načrtom. Več naj bi bilo o Alstomovi ustavitvi del znanega v ponedeljek.

Tot sicer pravi, da se v Tešu težko pogajajo z Alstomom, ker država še vedno ni povedala, kdaj bo podpisana poroštvena pogodba, po kateri bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB).

"Država bi nam morala povedati, ali bomo dobili poroštvo ali ne. Tu nimamo več časa," je poudaril Tot. Ob tem je dodal, da je zadeva dosegla točko, ko tudi ne morejo več zagotavljati, da bo končna cena projekta 1,3 milijarde evrov.

Če bi TEŠ dobil zagotovilo, da bo poroštvena pogodba podpisana pravočasno, bi imeli podlago za pogajanja in dogovor z Alstomom za premik zapadlih obveznosti, ki jih je za 154 milijonov evrov.

Finančno ministrstvo še čaka
Minister za finance Janez Šušteršič je sicer pojasnil, da bo poroštvena pogodba za podpis z EIB-jem pripravljena, ko bodo razrešene vse dileme. Kaj pri tem ostaja odprto, pa ni želel govoriti, ker naj bi šlo "za pogajanja".

"Stvar je izredno resna," je še poudaril Tot. Pri Evropski investicijski banki (EIB) in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) je rezerviranih 558 milijonov evrov, vendar se bosta banki umaknili, če Teš do 30. novembra ne bo začel črpati posojil.

EIB-ju bo treba vrniti tudi 110 milijonov evrov že črpanega posojila, EBRD-ju pa 82,5 milijona evrov, medtem ko bi bilo treba Alstomu vrniti 160 milijonov, zraven pa je treba prišteti še druge stroške, ki bi bili posledica odhoda bank.

Če bi se Alstom s 1. novembrom popolnoma umaknil z gradbišča, bi realno ocenjeni stroški narastli do 30 milijonov evrov v dveh mesecih.