Evropska centralna banka je tokrat rekordno posredovala, da bi omogočila likvidnost na finančnih trgih evroobmočja. Foto: EPA
Evropska centralna banka je tokrat rekordno posredovala, da bi omogočila likvidnost na finančnih trgih evroobmočja. Foto: EPA
Borza v New Yorku
Na newyoriški borzi je tehnološki indeks Nasdaq padel za 2,16 odstotka. Foto: EPA
Kriza je spodbudila previdnost pri najemanju in dodeljevanju kreditov. Foto: RTV SLO

Omenjeni denar, ki ga je sprejelo 49 bank, je namenjen povečanju likvidnosti na trgih. Vsota tega posredovanja je presegla dosedanji rekord 69,3 milijarde evrov, ki jih je EBC dal v obtok po šoku svetovnih finančnih trgov zaradi terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001.

Strah pred širjenjem krize
Finančniki v Frankfurtu se očitno bojijo, da bi ameriška kriza lahko prizadela tudi evropske finančne trge. Za podobno denarno injekcijo so se odločile tudi Ameriške zvezne rezerve ter japonska in avstralska centralna banka.

Evropske banke v težavah
Zaradi krize na ameriškem nepremičninskem trgu, ko v preteklem tednu vse več Američanov ni moglo odplačevati t. i. rizičnih kreditov, ki so jih najeli za nakup nepremičnine, je imelo izgube več nemških bank, ki so vlagale na omenjenem trgu, medtem ko je morala francoska banka BNP Paribas zaradi izgub zamrzniti celo tri svoje sklade v ZDA, vredne 1,6 milijarde evrov.

Padec vrednosti delnic na svetovnih borzah
Zaskrbljenost zaradi težav v ZDA je izzvala velik padec vrednosti delnic v New Yorku, Londonu in v Aziji. Vrednost delniškega indeksa Dow Jones se je sinoči ob koncu trgovanja zmanjšala za 2,75 odstotka.

Zaskrbljen tudi guverner Banke Slovenije
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, ki je tudi član sveta ECB-ja, je v pogovoru za časnik Financial Times Deutschland ta teden opozoril, da bi kriza na ameriškem trgu hipotekarnih kreditov lahko ogrozila povpraševanje porabnikov na območju evra. "Če bo prišlo do močnejših turbulenc, lahko te negativno vplivajo na povpraševanje gospodinjstev," je pojasnil.

Opozorilo pri dodeljevanju in najemanju kreditov
Po mnenju strokovnjaka gre Kranjčevo izjavo razumeti kot opozorilo na previdnost pri dodeljevanju kreditov. Evropski trgi so bolj kot kdajkoli povezani z zdravjem ameriškega trga, zato se ameriška zgodba odvija tudi na evropskih tleh. Zmanjšanje povpraševanja potrošnikov pa je logična posledica zmanjšanja razpoložljivega dohodka zaradi omenjenih izgub, saj bodo potrošniki prisiljeni varčevati in biti bolj pazljivi pri najemanju kreditov.

In kako bo kriza konkretno vplivala na slovenske državljane? Po mnenju strokovnjaka bodo tisti, ki so vlagali v rizične sklade, ki so potem naprej vlagali v segment ameriškega hipotekarnega trga, imeli določeno škodo, saj so nekateri skladi že zamrznili sredstva zaradi prevelikega vnočevanja strank in posledično slabe likvidnosti.

Križanič: Kriza v ZDA po posredno vplivala tudi na slovenski trg
Direktor Ekonomskega inštituta Pravne fakultete France Križanič opozarja, da bo kriza na ameriškem trgu hipotekarnih kreditov, zaradi katere je Evropska centralna banka v zadnjih dveh dneh v obtok spustila več kot 150 milijard evrov, posredno vplivala na vse trge, tudi slovenskega. Vprašanje pri tem je, kako. Če bi prišlo do velikega premika med dolarjem in evrovm, bi vplivala povečano povpraševanje po evrih, še dodatno okrepila evro, zmanjšala konkurenčnost in s tem neposredno vplivala na slovenski trg.