Delničarji NKBM-ja se bodo na skupščini seznanili s poročili, povezanimi s poslovanje skupine NKBM v lanskem letu, in imenovali pooblaščenega revizorja za pregled poslovanja banke in skupine v letošnjem letu. Foto: BoBo
Delničarji NKBM-ja se bodo na skupščini seznanili s poročili, povezanimi s poslovanje skupine NKBM v lanskem letu, in imenovali pooblaščenega revizorja za pregled poslovanja banke in skupine v letošnjem letu. Foto: BoBo
Danilo Toplek, predsednik nadzornega sveta NKBM-ja
AUKN predlaga zamenjavo predsednika nadzornega sveta banke zaradi potencialnega navzkrižja interesov. Foto: BoBo

AUKN je na upravo banke naslovil zahtevo za dopolnitev dnevnega reda skupščine, sklicane za 22. julij. Poleg zamenjave nadzornikov zahteva tudi revizijo vodenja posameznih poslov v zadnjih petih letih.

Toplek in Bratuškova v navzkrižju interesov?
Agencija odpoklic Topleka in Bratuškove predlaga zaradi potencialnega navzkrižja interesov. Pri Bratuškovi lahko nastane navzkrižje interesov zato, ker je zaposlena na ministrstvu za finance, ki je postavljavec pravno-ekonomskega okvira, v katerem banka posluje, pri Topleku pa zato, ker je v poslovnem odnosu z NKBM-jem kot lastnik oz. solastnik družb, ki poslovno sodelujejo z NKBM-jem kot njegovi komitenti.

Zaradi zagotavljanja neodvisnosti, odgovornosti in gospodarnosti AUKN tako predlaga zamenjave. Za prihodnje štiriletno mandatno obdobje, ki bi se začelo 23. julija, pa v nadzorni svet namesto Topleka in Bratuškove predlaga Davorina Kračuna in Vido Lebar.

AUKN predlaga revizijo dokapitalizacije
Za predlaganje revizije vodenja posameznih poslov družbe v zadnjih petih letih so se na agenciji odločili, ker obstajajo okoliščine, v katerih je lahko prišlo pri sklepanju določenih poslov skupine NKBM do negospodarnih ravnanj, ki naj bi povzročila oškodovanje družbe.

Tako med drugim prelagajo revizijo poslov, povezanih z letos izvedeno dokapitalizacijo banke, revizijo vseh poslov med skupino NKBM ter člani nadzornega sveta in z njimi povezanimi osebami ter revizijo vseh poslov v zvezi s srbsko Credy banko, pa tudi revizijo posojilne dejavnosti NKBM-ja v smislu zavarovanja, kakovosti posojil in nadzora pri njihovem odobravanju.

Sprejemanje sprememb na julijski skupščini
Delničarji NKBM-ja se bodo na skupščini seznanili s poročili, povezanimi s poslovanjem skupine NKBM v lanskem letu, in imenovali pooblaščenega revizorja za pregled poslovanja banke in skupine v letošnjem letu. Nadzorni svet predlaga ljubljansko revizijsko družbo Ernst & Young.