Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) in Abanka Vipa so dobile slabše ocene. Foto: MMC RTV SLO
Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) in Abanka Vipa so dobile slabše ocene. Foto: MMC RTV SLO
Banke z okleščeno boniteto

Moody's je morebitno znižanje napovedal že v začetku leta, zdaj pa je vsem trem največjim slovenskim bankam oceno dolgoročnega depozitnega tveganja znižal na Baa3, pri čemer je NLB doslej imela oceno A3, drugi dve pa oceno Baa1. Prav tako so banke dobile nižje tudi druge bonitetne ocene.

Banke potrebujejo dodaten kapital
Zapisali so, da sta na znižanje ocen vplivala predvsem dva dejavnika: nadaljevanje pritiska na kapitalski položaj, ob občutnem slabšanju kakovosti premoženja v drugi polovici leta 2010 in pričakovanju nadaljnjega poslabšanja v letu 2011, in znatne potrebe po refinanciranju, ki bi lahko postavile pred izziv sposobnost bank za širitev poslovanja v prihodnjih 18 mesecih.

"To je zelo slaba napoved"
Pri vseh treh bankah je ocena prihodnjih obetov prav tako negativna. To pomeni še dražje zadolževanje, saj bodo banke morale za denar, če ga bodo sploh dobile, plačati še več in da bodo posledično ta denar naprej posojale še dražje. "To pa je zelo slaba napoved," je za Finance dejal Tomaž Dvořak iz Alta Skladov .

Se bo znižala ocena tudi Sloveniji?
Medtem ko domači finančni strokovnjaki poudarjajo, da bi banke morale s kreditiranjem pomagati zagnati gospodarstvo in ko Banka Slovenije opozarja, da so njihove marže ter krediti občutno dražji kot pri tujih bankah, nižanje bonitetne ocene nakazuje, da se razmere ne bodo hitro izboljšale.

Poraja pa se še vprašanje, ali je to napoved nižanja bonitetne ocene tudi naši državi.

Banke z okleščeno boniteto