Namen spremembe je v poenotenju postopkov izbora članov organov nadzora v vseh družbah, v katerih ima država posredno ali neposredno kapitalsko naložbo. Ustanavljanje dveh ali treh različnih organov s področja presoje primernosti kandidatov za organe nadzora je tako z ekonomskega kot z organizacijskega vidika nepotrebno,
Namen spremembe je v poenotenju postopkov izbora članov organov nadzora v vseh družbah, v katerih ima država posredno ali neposredno kapitalsko naložbo. Ustanavljanje dveh ali treh različnih organov s področja presoje primernosti kandidatov za organe nadzora je tako z ekonomskega kot z organizacijskega vidika nepotrebno," meni agencija. Foto: RTV SLO

AUKN zahteva od Kada in Soda čimprejšnji sklic skupščine, saj bodo spreminjali statute. Po novem bosta za posle, večje od pet milijonov evrov, morala imeti soglasje nadzornih svetov.

"Razlog za tako spremembo je v pravno nedorečeni ureditvi v zakonu, ki ureja preoblikovanje Kada in Soda," so prepričani na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb. Vodstvi družb bosta tako morali za vsako sklenitev posla pridobitve, odsvojitve ali obremenitve kapitalske naložbe, če vrednost presega pet milijonov evrov, pridobiti predhodno soglasje svojih nadzornih svetov.

Omejevanje članstev v NS-jih, a ne za nazaj
Spremembe statuta se nanašajo tudi na nezdružljivost uprav Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe s članstvom v organih vodenja in nadzora v drugih družbah, razen v z njima povezanih družbah.

Te spremembe ne bodo veljale za nazaj in torej ne bodo posegale v obstoječa članstva članov uprav Kada in Soda v nadzornih svetih družb. Tako se, na primer, predsedniku uprave Kada Borutu Jamniku ne bi bilo treba umakniti iz nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav in upravnega odbora PDP-ja, direktorju Soda Tomažu Kuntariču pa ne iz nadzornega sveta Petrola in upravnega odbora PDP-ja.

"Upravi naj se osredotočita na delo"
Sicer pa je pri spremembah po besedah AUKN-ja "osnovni namen v tem, da se upravi Kada in Soda osredotočita predvsem na upravljanje družb, ki so ključne za poslovanje Kada in Soda in se njihovi rezultati štejejo v njuno konsolidirano bilanco". Predlagane spremembe statutov je obravnaval in sprejel tudi že svet agencije.