Prva dama
Prva dama "najpombnejše" agencije v državi, kot se je izrazil premier Pahor. Foto:
Dagmar Komar odgovarja

Navedbe je v studiu Odmevov z Igorjem E. Bergantom komentirala prva dama AUKN-a Dagmar Komar. "Agencija želi delovati transparentno. Sprejeli smo merila, ki so javno objavljena. V vseh postopkih bomo ravnali skladno z našimi internimi akti. To ne bodo čistke. Agencija je v vlogi delničarja. V tej svoji vlogi bo ta pooblastila izvajala."

Toda po naših informacijah ste postopke za razrešitev že začeli, gre za Pošto Slovenije, HSE, NKBM, Zavarovalnico Triglav?
To slišim od vas. Morate vedeti, da imamo tri sita pri imenovanjih. Kadrovsko-akreditacijski svet, upravo posamezne družbe in svet agencije. Vsi ti ljudje po mojem mnenju strokovno premislijo o odločitvah.

PREBERITE TUDI
- Pogledi Slovenije: Spoštovali poziv k odločitvi in odločili, da ga ne bodo upoštevali
- Pahor: AUKN z neodvisnostjo prevzema tudi odgovornost za to, kar počne

V oči bode današnje - lahko bi mu rekli - sprenevedanje sveta agencije glede nadzornega sveta Darsa, ki mu je Računsko sodišče izreklo negativno oceno. Zakaj naj za Dars vaša agencija ne bi bila pristojna, za druga podjetja pa?
Računsko sodišče spoštujemo. Tudi od naših družb pričakujemo, da odločitev sodišča spoštujejo. Dobra korporativna praksa pa je vendarle, da odločitev o morebitni zamenjavi uprave sprejme nadzorni svet družbe. Mi bi dobro korporativno prakso z morebitno zamenjavo uprav kršili.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić ne skopari s kritikami na vaše delo, predsednik vlade vas je do zdaj odkrito podpiral, a danes vendarle ni povsem izključil možnosti tudi vaše zamenjave. Kakšen je vaš komentar?
Odgovorno smo začeli že ob našem imenovanju. Temu bomo sledili tudi v prihodnje. Agencija je nova. Vzpostavlja novo prakso v Sloveniji in verjamem, da to marsikomu ni všeč.

Dagmar Komar odgovarja