Odhodkov je bilo v osmih mesecih skupaj za 5,99 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odhodkov je bilo v osmih mesecih skupaj za 5,99 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Za letos predvideni proračunski primanjkljaj se bo po načrtih vlade ustavil pri 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka BDP-ja. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize, avgusta pa je primanjkljaj tako dosegel 63 odstotkov letnega načrta. Julija je sicer ministrstvo sporočilo, da bi bil lahko primanjkljaj ob koncu leta še nižji.

Avgusta je bilo 751,7 milijona evrov prihodkov oz. 21,4 milijona evrov več kot v istem lanskem obdobju, odhodkov pa je bilo za 678,2 milijona evrov oziroma 10,3 odstotka manj kot v preteklem mesecu, so sporočili s finančnega ministrstva.

Vsota pobranih davkov se je ustavila pri 627,2 milijona evrov, kar je 33,3 milijona evrov več kot pred letom dni, a je bilo manj pobranega DDV-ja. Tega je država pobrala za 228,1 milijona evrov, v istem obdobju lani pa za 253 milijonov evrov, kar je po pojasnilih ministrstva posledica sprememb zakona o DDV-ju, ki poenostavlja obračunavanje in plačevanje DDV-ja pri uvozu. Sprememba naj bi se izravnala v septembru.

V osmih mesecih se je v proračun nateklo 5,47 milijarde evrov, kar je za 107,2 milijona evrov oziroma 1,9 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Razliko na ministrstvu pripisujejo manjšemu dotoku evropskega denarja. V osemmesečju so bili davčni prihodki glede na isto obdobje lani višji za 2,1 odstotka oziroma 95,3 milijona evrov, dosegli pa so 4,73 milijarde evrov.

Odhodkov je bilo v osmih mesecih skupaj za 5,99 milijarde evrov.