Foto: BoBo
Foto: BoBo

Javna agencija za varstvo konkurence (AVK) je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzela sredi lanskega decembra, da bi tako zavarovala izvedbo odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella leta 2016 odmerila za 53,9 milijona evrov globe. Delnice Mercatorja je v imenu države oz. AVK-ja zasegla finančna uprava.

Okrajno sodišče v Ljubljani je pred kratkim kazen zaradi nepriglašene koncentracije Costelle znižalo na en milijon evrov. Če bi Agrokor globo poravnal, bi lahko spet prosto razpolagal z delnicami Mercatorja, omogočen pa bi bil tudi prenos Mercatorja na Fortenovo, ki je nastala iz zdravega jedra Agrokorja.

Vrhovno sodišče pa je razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice Agrokorju nemudoma vrniti, saj da AVK nima pravne podlage za izdajo odločbe o odvzemu Mercatorjevih delnic. Ukrep začasnega odvzema se lahko izreče le zoper fizično, ne pa tudi pravno osebo, piše v sodbi.

V skladu z zakonom o prekrških se namreč lahko odloči o zaplembi premoženja, če "se je bati, da se bo storilec med postopkom o prekršku ali do izvršitve odločbe skril ali odšel neznano kam ali v tujino". Poleg tega se po mnenju vrhovnega državnega tožilca, ki se je v tej zadevi obrnil na vrhovno sodišče, na delnice kot nematerializirane vrednostne papirje ta določba ne nanaša.

Na AVK-ju so ponovili, da so se za zaplembo delnic odločili, da bi zavarovali izvršitev odločbe o prekršku. Obstajata namreč bojazen in velika verjetnost, da ji globa zaradi nepriglasitve koncentracije ne bo plačana.

Odločitev vrhovnega sodišča spoštujejo, a hkrati so tudi zaskrbljeni, saj drugih zakonskih možnosti za zavarovanje izvršitve izrečene sankcije pravni osebi nimajo, vzroki, ki so utemeljevali začasni odvzem vrednostnih papirjev, pa še vedno veljajo.

Počivalšek sodbe ne komentira

Odzval se je tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki sodb sodišč ne komentira, se mu pa zdi pomembno, da podjetja, ki delujejo in nastopajo na našem trgu, razumejo interes države za to, da poslovanje velikih poslovnih sistemov, kakršen je Mercator, vključuje interese vseh deležnikov, tudi širšega okolja. Zato pričakuje, da bodo vsi vpleteni to upoštevali in Mercatorju omogočili zdravo rast in razvoj tudi v prihodnje.

V Fortenovi odločitev sodišča pozdravljajo, in kot so sporočili že v sredo, še vedno načrtujejo prenos Mercatorja v svojo skupino najpozneje do konca tega leta. Za prenos sicer potrebujejo še dovoljenje Evropske komisije in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja.