Dolga leta najbogatejši Hrvat Todorić je na ponedeljkovem začetku sojenja dejal, da so navedbe tožilstva "neumnost". Todorić je na sodišče prišel brez odvetnikov, saj je ocenil, da jih ne potrebuje.

Ivica Todorić, nekoč najbogatejši Hrvat, se je znašel na obtožni klopi. Foto: Reuters
Ivica Todorić, nekoč najbogatejši Hrvat, se je znašel na obtožni klopi. Foto: Reuters

Med drugim je dejal, da je v Nemčiji in Londonu najel 500 milijonov evrov posojil, da bi lahko kupil Mercator. "Dokapitaliziral sem Agrokor s svojim denarjem in zdaj mi bodo govorili, da sem oškodoval svoje podjetje," je dejal. Hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću in "njegovim interesnim skupinam" je očital, da so ga "odstranili".

Tožilstvo: 1,25 milijona evrov za storitev švicarske družbe, čeprav ta ni bila opravljena
Todorić in nekdanji izvršni finančni direktor v koncernu Ante Huljev sta obtožena, da sta leta 2013 zlorabila svoja položaja v koncernu. Po mnenju tožilstva sta omogočila plačilo 1,25 milijona evrov za storitve švicarske svetovalne družbe, čeprav sta vedela, da ne bodo opravljene. Švicarska družba je tako po mnenju tožilstva neupravičeno pridobila 1,25 milijona evrov.

Prvoobtoženima naj bi pri tem pomagala tudi avstrijska državljanka Nicole De Rossi, ki je bila odgovorna oseba v švicarski družbi, navaja tožilstvo. Obtožena je tudi nekdanja članica uprave Agrokorja Piroška Canjuga, in sicer spodbujanja Todorića in avstrijske državljanke k storitvi kaznivega dejanja. Huljev in De Rossijeva bila tudi lastnika švicarske družbe.

Obtožnica: Na zasebne račune nakazal najmanj 130 milijonov evrov
Proti Todoriću poteka še najmanj ena preiskava zaradi suma kaznivih dejanj v Agrokorju, iz katerega je pozneje nastala Fortenova. Od jeseni 2017 preiskujejo okoliščine, v katerih naj bi skupaj s svojima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly iz blagajne na zasebne račune nakazal najmanj 130 milijonov evrov.
Zagrebško tožilstvo je septembra lani vložilo tudi 13 obtožnic proti 29 hrvaškim državljanom zaradi očitkov o ponarejanju uradnih in poslovnih dokumentov pri poslovanju z Agrokorjem.
Todorić se je pred hrvaškim pravosodjem skrival v Londonu, Velika Britanija pa ga je Hrvaški izročila novembra 2018, ko je plačal milijon evrov varščine, da bi se lahko branil s prostosti.