Mesec opozarja na škodo, ki jo bo zaprtje Alpine povzročilo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Mesec opozarja na škodo, ki jo bo zaprtje Alpine povzročilo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Imre Balogh, Metod Dragonja
Balogh pravi, da nasprotniki prestrukturiranja nimajo trdnih protiargumentov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Alpina, protest
Žirovci zahtevajo odpoklic direktorice in prekinitev pogodbe s svetovalci. Foto: Borut Živulović/BoBo

Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec je na seji povedal, da naj bi poleg načrtovanih 55 v Alpini zdaj ukinili še 89 delovnih mest. Od 355 zaposlenih bi delo tako izgubila skoraj polovica zaposlenih, hkrati pa se krepi strah pred selitvijo proizvodnje v tujino. S tem bi po njegovem mnenju nastala nepopravljiva škoda za slovensko gospodarstvo in Žiri, državo pa bi samo nadomestila za brezposelnost stala od 1,5 do dva milijona evrov.

ZL zato predlaga, naj odbor vlado pozove, da kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) nemudoma prekine program prestrukturiranja, zagotovi pogoje za finančno stabilizacijo Alpine in razreši direktorico Barbaro Vtič Vraničar ter prouči možnost za podporo delavskemu odkupu. Če ta ni mogoč, pa naj vlada zagotovi možnost, da Alpino odkupi Slovenski državni holding (SDH).

Močno jih bremenijo dolgovi
Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja ključno težavo Alpine vidi v 32 milijonih posojil. Vlada do poslovnega prestrukturiranja Alpine še ni zavzela stališča, ga pa bo v kratkem, je napovedal. Na finančnem ministrstvu menijo, da je treba poslovno prestrukturiranje nadaljevati, "sicer bo družba ogrožena in bo lahko zelo kmalu spet v insolvenčni situaciji", je poudaril Dragonja.

Povedal je tudi, da ima družba preveliko proizvodnjo in da je treba določene proizvodne lokacije zapreti, mora pa podjetje s ključnimi poslovnimi funkcijami ostati v Sloveniji. Menijo tudi, da morata vodenje v treh mesecih prevzeti zgornji in srednji menedžment, ki bo sposoben izpeljati nadaljnje prestrukturiranje in ga uspešno končati.

Dodal je, da je o morebitnem delavskem odkupu še prezgodaj govoriti. Glede prenosa Alpine na SDH vlada še ni zavzela stališča, je pristavil in opomnil, da DZ ali vlada ne moreta razreševati vodstva družbe.
Balogh: Samo diskreditacije
Glavni izvršni direktor DUTB-ja Imre Balogh se je v svojem odzivu vprašal, ali z Mescem govorita o istem podjetju. Dejal je, da Alpina ne posluje dobro in da je DUTB ravnal kot odgovoren lastnik ter podjetju zagotovil svež denar, sicer Alpina danes ne bi več obstajala.

Poudaril je tudi, da obsega predlagani program prestrukturiranja več kot 100 strani dejstev in analiz, nasprotni predlogi strokovnjakov pa so dolgi dve do tri strani in ne vsebujejo dejstev, samo diskreditacije v smislu "ne strinjamo se s tem in s tem".

Tudi po njegovem mnenju morata razvoj in jedro družbe ostati v Žireh, vendar je opozoril, da ima konkurenca precej manj zaposlenih v razvojnih oddelkih kot Alpina. Glede zahtev po menjavi vodstva je dejal, da je to odgovornost lastnikov. Tako kot Dragonji se tudi njemu zdi bistveno, da se okrepi srednji menedžment, pri čemer nameravajo pomagati.

Zaposleni: Brez nas se program ne bo izpeljal
Predstavnik zaposlenih v Alpini Milan Sovinc pa je poudaril, da ne drži očitek, da niso pripravljeni na spremembe, vendar ni nihče pričakoval takšnih ukrepov, kot jih je predstavila Vtič Vraničarjeva. Moti jih, da so se najprej lotili rezanja tam, kjer razvijajo izdelke, kar je pomembno zaradi hude konkurence, ki terja nenehne izboljšave. Zahtevajo odpoklic direktorice, ki ji, tako Sovinc, ne verjame nihče. "Brez nas, ljudi, pa se ta program ne bo izpeljal," je poudaril.

Predstavnica sveta delavcev v Alpini Helena Rupnik je bila kritična, da svetovalna družba Admetam plačilo dobi takoj, nekateri dobavitelji pa morajo nanj čakati več let. Moti jo tudi, da niso tajkuni, ki so v preteklosti prevzeli Alpino, z ničimer odgovarjali za napake.

Zaposleni v Alpini bodo komisiji za preprečevanje korupcije tudi prijavili sum koruptivnih ravnanj v zvezi s podjetjem.

Vtič Vraničarjeva je sicer vse dejavnosti, vezane na zmanjšanje števila zaposlenih, ustavila, a opozarja: "Znižajte cene, cena obutve je previsoka. Brez resnih posegov v stroškovno strukturo Alpina ne bo mogla ostati konkurenčna." Med ukrepi prestrukturiranja so najprej predvidena odpuščanja, omenja pa se tudi selitev proizvodnje v BiH, kar razburja zaposlene.

"Odpoklic direktorice in nepodaljšanje pogodbe svetovalni družbi Admetam, če v osmih mesecih dela pri nas ugotovijo, da je treba odpustiti 55 delavcev, naslednja številka je še dodatnih 89. Zato pa jim plačujemo 77 tisoč evrov mesečno," je zahteve zaposlenih pojasnil Sovinc.

Prestrukturiranje Alpine tudi v DZ-ju
Prestrukturiranje Alpine tudi v DZ-ju