Guverner Banke Slovenije je dejal, da  nima razloga, da ne bi verjel napovedim Banke Slovenije in drugih institucij. Foto: BoBo
Guverner Banke Slovenije je dejal, da nima razloga, da ne bi verjel napovedim Banke Slovenije in drugih institucij. Foto: BoBo

"Prvi podatki kažejo, da lahko v zadnjem četrtletju pričakujemo dokončno oživitev gospodarske rasti. In ne dvomim o tem. Zakaj ne bi verjel napovedim tako Banke Slovenije kot preostalih institucij," je na delavnici o prestrukturiranju slabih posojil, ki jo je Banka Slovenije danes organizirala v Ljubljani, povedal Jazbec.

Zadnja uradna napoved Banke Slovenije iz oktobra lani za letos sicer govori še o 0,7-odstotnem padcu bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko naj bi se rast vrnila šele leta 2015 in dosegla 1,4 odstotka.

Vmes so prišli še spodbudni podatki za zadnje lansko četrtletje in trend se nadaljuje tudi v začetku tega leta. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je tako sredi marca bistveno izboljšal napoved gospodarskih gibanj za letos. Če je lani jeseni napovedoval še 0,8-odstotni padec BDP-ja, zdaj pričakuje 0,5-odstotno rast.

Rast naj bi se nadaljevala tudi v letih 2015 in 2016. Prihodnje leto naj bi se tako slovensko gospodarstvo po najnovejših predvidevanjih okrepilo za 0,7 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več od predhodne napovedi. V letu 2016 pa naj bi se rast pospešila na 1,3 odstotka.

Mednarodne institucije za zdaj še niso spreminjale jesenskih napovedi, ki za Slovenijo še vedno napovedujejo padec BDP-ja. Izjema je Evropska komisija, ki je februarja napoved izboljšala. V Bruslju Sloveniji za letos tako napovedujejo 0,1-odstotni padec BDP-ja, prihodnje leto pa 1,3-odstotno rast.