Predsednica vlade meni, da bo Slovenija z dodatnimi pospeški spet švignila proti nebu. Foto: BoBo
Predsednica vlade meni, da bo Slovenija z dodatnimi pospeški spet švignila proti nebu. Foto: BoBo
Prednost bo vlada dala zdravstveni reformi

Predsednica vlade Alenka Bratušek je po svojih ministricah in ministrih prišla na vrsto, da predstavi svoje dosežke v prvem letu vladavine.

"Vodenje vlade sem prevzela v težki in katastrofalni makroekonomski situaciji. BDP je bil globoko pod nič, padec gospodarske aktivnosti je bil 4,5 odstotka, obresti za zadolževanje so bile nekaj pod 7 odstotki, kar je bila posledica nezaupanja v našo državo," se je spominjala premierka.

Vlada je sprejela podaljšanje roka za urejanje podatkov o nepremičninah in izenačitev obdavčitve rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnin na davčno stopnjo 0,15 odstotka.

"Novinarji so me vsakodnevno spraševali, kdaj bomo bankrotirali, kdaj bomo Ciper, kdaj bo prišla trojka. Danes me tega ne sprašujejo več," je še nadaljevala Bratuškova in razložila, da je tako, ker "smo dokazali", da lahko sami rešujemo težave. Povrnili smo ugled Slovenije v mednarodnem okolju, je še pohvalila svojo vlado.

Mednarodni ugled države je po njenih besedah trpel tudi zaradi napovedi njenega predhodnika na premierskem mestu, ki je napovedoval, da Slovenijo čaka grški scenarij, zato pa naj bi rasla tudi obrestna mera za zadolževanje.

Bratuškova je še povedala, da je morala njena vlada popraviti tudi nerealen proračun za leto 2013, pri čemer je po njenih besedah manjkalo 500 milijonov odhodkov in 100 milijonov odhodkov.

Njena vlada je zaradi proračunskega primanjkljaja sprejela številne ukrepe, med drugim je tudi za 2 odstotka dvignila DDV. Toda to se je po njenem mnenju izkazalo za primerno potezo, saj ni vplivalo na gonilno silo gospodarstva, na izvoznike.

Kako so ukrepi njene vlade pripeljali Slovenijo na pravo pot, je slikovito ponazorila -Slovenija je bila videti kot letalo, ki z veliko hitrostjo leti proti tlom in bo vsak trenutek treščilo, "mi pa smo ga tik pred tlemi preusmerili" nazaj, v pravo smer, vendar so po njenih besedah še vedno zato potrebni določeni pospeški.

Uspehi vidni v proračunu
Med dosežki svoje vlade je Bratuškova navedla, da so se lotili boja proti sivi ekonomiji in da so uspehi že vidni v proračunu. Vlada je izvedla tudi največje črpanje evropskih sredstev v zgodovini Slovenije, saj se Slovenija pri črpanju že približuje milijardi evrov.

Zelo pomembne so tudi investicije, ki so po premierkinih besedah ob prevzemu vlade padle za več kot 20 odstotkov, minulo leto pa se je končalo pri 20-odstotni rasti. "Razlika je več kot očitna," je dejala Bratuškova in potarnala, da se je prejšnja vlada poslovila s porazno bilanco, ki jo še vedno popravljajo.

Kot največji dosežek njene vlade pa je na koncu poudarila stabilizacijo bančnega sistema, saj morajo banke posojati denar zdravemu delu gospodarstva in ne smejo več delati napak in posojati denarja delu gospodarstva, ki je že zdaj prezadolženo, zato Slovenijo čaka tudi prestrukturiranje gospodarstva.

Slovenija si lahko z našo vlado obeta gospodarsko rast, nova delovna mesta ter pravično in solidarno Slovenijo, je razmišljala Bratuškova in dodala, da njo in vlado "čaka še veliko dela". Med relativni neuspehi je navedla, da vsaj v zdravstvu in šolstvu ni bilo narejeno vse, kar bi moralo biti. Kar pa zadeva težave z nepremičninskim davkom, je Bratuškova opozorila, da "če smo želeli najti pravično rešitev, je bila ta najboljša. Vse druge bi bolj prizadele ljudi."

Prednost bo vlada dala zdravstveni reformi