Tuševe družbe morajo ob rednem plačevanju obveznosti izpolnjevati še številne finančne zaveze, dane bankam. Foto: EPA
Tuševe družbe morajo ob rednem plačevanju obveznosti izpolnjevati še številne finančne zaveze, dane bankam. Foto: EPA
Zadolženost skupine Tuš

4.600 delovnih mest v skupini Tuš, ki je v stoodstotni lasti Mirka Tuša, je za zdaj še varnih. Pred insolvenčnimi postopki jih je rešil dogovor z 22 bankami, vendar pa je zdaj njihovo poslovanje omejeno najmanj do leta 2017. Do takrat morajo vrniti za pol milijarde evrov terjatev, je za TV Slovenija poročal Viki Twrdy.

"Predvsem nas veseli tudi to, da smo ohranili delovna mesta, in je to, da se nam je uspelo dogovoriti, za nas kot vse finančne institucije en velik dosežek," pravi Matej Falatov iz uprave banke Hypo Alpe-Adria.

Obroki bodo znašali tudi šest milijonov
Eno leto Tušu ne bo treba odplačevati zapadlih obveznosti, nato pa bo morala skupina vsako četrtletje plačati od 2,5 do 6-milijonski obrok. Ker so banke kot zavarovanje vpisale zastavne pravice na Tuševih družbah, bi lahko, če jim skupina Tuš ne bi pravočasno vrnila enega samcatega obroka, začele celo razprodajo Tuševega trgovskega imperija.

To torej pomeni, da se bo morala družba odpovedati vsem večjim investicijam, izplačevanju dividend in odkupu lastnih deležev ter medsebojnim posojilom znotraj skupine. Letos so že prodali nakupovalna središča v Srbiji družbi Idea in verigo bencinskih črpalk v Sloveniji madžarskemu Molu.

Bodo prodali tudi Tušmobil?
Čeprav njihov Tušmobil pridobiva naročnike, saj so pravkar sporočili, da jih imajo že 200.000, pa se lahko zgodi, da bodo morali prodati tudi to družbo. Za njegovo prodajo potrebuje Tuš Holding soglasje treh od petih največjih upnikov, razen če bi mu ga uspelo do prihodnjega poletja prodati in zanj iztržiti več kot 55 milijonov evrov. V tem primeru bi šla vsa kupnina za poplačilo večstomilijonskih bančnih posojil.

Zadolženost skupine Tuš