Huaweijeva oprema na baznih postajah v Berlinu. Foto: EPA
Huaweijeva oprema na baznih postajah v Berlinu. Foto: EPA

Tako bo sledila ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Švedski, Poljski in nekaterim drugim državam, ki so prepoved uvedle pred leti. Kitajska je že napovedala, da v primeru takšne odločitve ne bo stala križem rok.

Sedanjost in prihodnost slonita na tehnologiji 5G, najbolj konkurenčni ponudnik pa je kitajski Huawei. Nemški minister, pristojen za digitalizacijo, Volker Wissing se tega zaveda, skrbijo ga zastoji v digitalizaciji, zato ob načrtih glede prepovedi kitajskih tehnoloških komponent v mobilnem omrežju izraža pomisleke.

Kot kaže, se bo moral ukloniti načrtom notranje ministrice Nancy Faeser, ki bi v skladu z že sprejeto vladno varnostno strategijo omejila izpostavljenost kritične infrastrukture do Kitajske.

Huaweijev sedež v Düsseldorfu. Foto: Reuters
Huaweijev sedež v Düsseldorfu. Foto: Reuters

Nemški Telekom in Vodafone sta iz jedrnega omrežja že odstranila Huaweijeve komponente, Telefonica to načrtuje v prihodnjih dveh letih. Tudi komponente v dostopovnem omrežju, ki vključuje bazne postaje, antene in drogove, zlasti v mestih in vojaških središčih, bi morali operaterji do oktobra leta 2026 večinoma zamenjati z opremo drugih proizvajalcev, v Nemčiji je prisoten zlasti švedski Ericsson.

Notranja ministrica ne usliši pritožb, da so zamenjave v zgolj treh letih utopične, res pa je, da se je odločitev nakazovala dlje časa in operaterjev ni smela presenetiti. Nemška vlada v javnosti ni predložila dokazov o tem, da bi kitajski ponudniki tehnološke opreme v spregi s kitajsko partijo, s katero so sicer dolžni sodelovati, vohunili v Nemčiji. Prepoved oziroma omejitev služi preprečitvi, da bi se vohunjenje ali povzročitve izpadov sploh zgodili.

Odnosi med Nemčijo in Kitajsko ostajajo napeti in ne mine teden, ko jih ne bi bilo treba tako ali drugače gladiti.