Planet TV od začetka obstoja pred osmimi leti velja za hišno televizijo vladajoče politike. Tako je bilo tudi v prejšnji in ostaja v zdajšnji vladi. Vprašanje je, zakaj se Madžari, povezani z vladajočo stranko Fidesz, zanimajo za nakup medijev in kaj lahko prinese morebitna združitev Nove24TV s Planet TV-jem?

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Madžarski oligarh s finančno-bančno-nepremičniskim portfeljem Joszef Vida, ki je lani kupil 14 kanalov madžarske TV2 in sodi v krog madžarskega premierja Orbana, bi Planet TV verjetno združil z Novo24TV, znano kot SDS-ova televizija. S tem bi Nova24 dobila boljšo infrastrukturo, okrepil bi se njun združeni informativni program.

Ni sicer popolnoma jasno, zakaj Madžari kupujejo medije v Sloveniji. Temu se je posvečal novinar Lenart Kučić s portala Pod črto. "Kljub zagotovilom, da gre izključno za poslovne interese, imamo kar nekaj pomislekov. Vsa ta podjetja, v katera so vlagali madžarski podjetniki, so na medijskem trgu ustvarjala izgube."

Medijske izgube, vsaj tako velja na Madžarskem, oligarhi pokrijejo z oglasi iz državnih podjetij in s pridobivanjem državnih poslov. Verjetno pa odločitev prihodnjega madžarskega lastnika Planet TV-ja ni povezana s tem, da je na oblasti v Sloveniji SDS. Madžari oziroma Orban se lahko pri nas pragmatično kapitalsko povežejo s komer koli, ki jim koristi, pravi zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič. "To, da madžarski kapital investira v Slovenijo, lahko ta trenutek koristi SDS-u. A iz perspektive Budimpešte in Orbana sta Janez Janša in SDS figura znotraj šahovske igre."

Madžarski prevzemnik Planeta lani v Sloveniji ni ustvaril 35 milijonov evrov prometa, zato mu koncentracije verjetno na bo treba prijavljati Agenciji za varstvo konkurence.

Madžari sicer ne veljajo za večje tuje vlagatelje v naši državi. Pravzaprav šele dobivajo zalet. Imajo nekaj naložb v Prekmurju, kupili so SKB, ljubljansko zastopništvo za BMW, Novo24TV in Demokracijo, v prejšnjih vladah so bili celo v igri za drugi tir in Emoniko.