Prevzem Tiffanyja velja za najdražjega v že sicer dragi draguljarski panogi. Foto: Reuters
Prevzem Tiffanyja velja za najdražjega v že sicer dragi draguljarski panogi. Foto: Reuters

Pojavile so se namreč govorice, da konglomerat, ki ga vodi najbogatejši Francoz Bernard Arnault z družino, razmišlja o zbijanju cene, ki jo je prvotno ponudil za nakup ameriškega draguljarja Tiffany. Novembra, ko so se o prevzemu dogovorili, je družba LVMH namreč za draguljarsko znamko ponudila 16,2 milijarde dolarjev oz. 135 dolarjev za delnico, kar je največji posel v zgodovini te luksuzne panoge.

A zaradi pandemije cene delnic Tiffanyja padajo (trenutno se gibljejo okoli 114 dolarjev), zaradi česar se je na izredni seji sešel upravni odbor LVMH-ja in razpravljal o tem, ali se bodo znova pogajali o ceni in za koliko znižati ponudbo. Na koncu so sklenili, je poročal AFP, da ne bodo izkoriščali trenutnih razmer za nižanje cene. Po poročanju Reutersa pa so si člani odbora kljub zagotovilom, da ne bodo predlagali vnovičnih pogajanj, še pustili odprta vrata.

V torek bo namreč Tiffany objavil svoje letno poročilo (to bi moral že ta teden, a so predstavitev prestavili zaradi pandemije), LVMH pa na podlagi ocen o prodaji pričakuje, da se bo Tiffany slej ko prej znašel v položaju, ko ne bo mogel več redno poravnavati svojih obveznosti do posojilodajalcev, navaja Reuters in se sklicuje na dobro obveščene zaupne vire.

V LVMH-ju, ki med drugim združuje prestižne modne znamke, kot so Louis Vuitton, Bulgari, Tag Heuer in Dior, so ob tem zagotovili zgolj, da delnic ne bodo kupovali na prostem trgu, kar bi konglomerat trenutno stalo občutno manj.