Adria Airways skuša najti kupca za svoj posel. Foto: BoBo
Adria Airways skuša najti kupca za svoj posel. Foto: BoBo

Ideja sicer uradno ni na dnevnem redu današnjega srečanja, ki se odvija v Črni gori in na katerem so se sešli direktorji družb Adria Airways, Croatia Airlines, Montenegro Airlines in Jat, piše Economist. Vse štiri so močno zadolžene in so nedobičkonosne, a imajo med seboj kar nekaj donosnih prog.
Po besedah Zorana Džurišića, direktorja Montenegra Airlines in prireditelja srečanja, morajo štiri družbe na kratek rok sodelovati med seboj, če želijo znižati stroške. Upa, da bodo lahko v od petih do osmih letih postavili na noge skupno letalsko družbo, ki bo pokrivala celotno območje nekdanje Jugoslavije, vključno s Kosovom.
A Vladimir Ognjenović, vodja Jata, po drugi strani takšno združitev vidi kot nerealistično, če vseh štirih prej ne kupi neka velika, močna letalska družba. Tudi direktor Adrie Klemen Boštjančič meni, da je za Adrio, če je ne prevzame drugo podjetje, to edina možnost. Iz Croatie Airlines pa so sporočili, da jih združevanje ne zanima. A analitiki menijo, da družbe v prihodnosti morda ne bodo imele druge možnosti.