Načrtovano naselje za turške delavce naj bi bilo povsem samooskrbno. Med drugim naj bi imeli v naselju na voljo tudi zdravnika, kuharja, pralnico, trgovino in igrišče. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Načrtovano naselje za turške delavce naj bi bilo povsem samooskrbno. Med drugim naj bi imeli v naselju na voljo tudi zdravnika, kuharja, pralnico, trgovino in igrišče. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Turški delavci podjetja, ki bo na trasi drugega tira gradilo predore in viadukte, bodo tri leta predvidoma bivali v naselju, ki bo zgrajeno posebej za njih. Občina Postojna že ureja potrebna dovoljenja, ki bi omogočila gradnjo naselja. Tina Klanjšek iz Krajevne skupnosti Orehek je v prispevku o nastajajočem kampusu za Televizijo Slovenija dejala, da bodo vsi izhodi iz naselja organizirani in da se delavci ne bodo prosto gibali po vasi. Župan občine Postojna Igor Marentič je dodal, da bodo turški delavci "garali sedem dni v tednu". Izjavi sta sprožili vprašanja o morebitnem kršenju pravic tujih delavcev.

A kot zdaj zatrjujejo na postojnski občini, ne bo šlo za naselje, kjer bodo delavci zaprti. Drži pa, da bo urejeno varovanje območja. "Gre za 450 zaposlenih na majhnem območju. O varovanju je bil govor v tem smislu, da bo poskrbljeno, da ne bi prihajalo do izgredov znotraj in zunaj kampusa," je za Televizijo Slovenija dejal župan.

Kot je dodal, so bile izjave v medijih narobe razumljene in delodajalci delavcem ne bodo omejevali gibanja. "V najbližji vasi v Orehku niti ni nekih gostinskih ali trgovskih ponudb, te so v Postojni, ki je oddaljena štiri kilometre, zato je bilo tudi rečeno, da naj bi organizirano s kombiji odhajali po nakupih ali opravkih," je dejal Marentič.

Sorodna novica V Orehek prihajajo turški delavci: družba jim bo postavila "kampus" iz zabojnikov

Delavci bodo do gradnje naselja prebivali v hotelih

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Žiga Bonča, zemljišče, kjer naj bi do jeseni zraslo naselje za delavce, še ni bilo prodano novemu lastniku. Trenutno je v lasti podjetja Monetic, kupuje pa ga podjetnik, ki že ima hotel v Postojni.

Medtem ko tečejo postopki za pridobivanje dokumentacije in prodaje zemljišča, bodo turški delavci, okoli 100 jih je že prispelo, kot kaže nastanjeni v postojnskih hotelih. "Prve ekipe so nastanjene v hotelih po Postojni. Ko bo kampus pripravljen in verjamem, da bo, ker ne vidim nobenih ovir, takrat se bodo vsi preselili," je pojasnil župan Postojne. Naselje, namenjeno turškim delavcem, naj bi bilo sicer, ko bo zgrajeno, popolnoma samooskrbno, med drugim naj bi imeli v naselju na voljo tudi zdravnika, kuharja, pralnico, trgovino in igrišče.

Delavska svetovalnica napoveduje celostne nadzore razmer

Podrobno spremljanje dogajanja je že obljubila Delavska svetovalnica, v kateri napovedujejo inšpekcijske nadzore. "Z nadzori bi pogledali celoto delovnih, socialnih in življenjskih pogojev. Žogico bomo pač vrgli Kolektorju oz. tema dvema turškima podjetjema, pa da vidimo, če bodo to sprejeli. Jaz ne vidim razloga, zakaj ne bi sprejeli," je napovedal Goran Lukič.

Zahtevo, da se vse delavce obravnava enako, ne glede na njihovo nacionalnost ali druge osebne okoliščine, so podali tudi v stranki Levica. Kot so dodali, morajo inšpektorat za delo in organi pregona neprestano spremljati spoštovanje delavskih in človekovih pravic tujih delavcev pri aktualnih infrastrukturnih projektih v Sloveniji.

V zvezi s tem so vlado in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozvali, naj zagotovita enakopravno obravnavo tujih delavcev in izvajanje inšpekcijskih nadzorov v zvezi z delom, nastanitvijo in omejevanjem njihovega gibanja. Pristojne v Levici pozivajo tudi k izrednemu nadzoru izvajanja del pri gradnji druge cevi predora Karavanke pri projektu drugi tir Divača-Koper. Pobudo so posredovali tudi varuhu človekovih pravic in policiji.

Bi pri gradnji drugega tira lahko prišlo do kršenja pravic tujih delavcev?