Radićeva je prepričana, da je ključni ukrep za izboljšanje stanja v gradbeništvu povečanje investicijske dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
Radićeva je prepričana, da je ključni ukrep za izboljšanje stanja v gradbeništvu povečanje investicijske dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
Hiša v gradnji
Bomo lahko po novi zakonodaji res gradili le še garaže in "vrtne ute", kot pravi Radićeva? Foto: MMC RTV SLO
Obrtnike pestita plačilna nedisciplina in siva ekonomija

Na ministrstvu za gospodarstvo poteka sestanek med predstavniki ministrstev in Obrtne zbornice Slovenije (OZS), na katerem se dogovarjajo o ukrepih za izboljšanje stanja v podjetništvu.

OZS je vladi posredoval zahteve za ureditev stanja na različnih področjih, med drugim na področjih plačilne nediscipline, sive ekonomije, delovnopravne zakonodaje, prevozov v cestnem prometu, insolvenčne zakonodaje, zakona o izvršbi in zavarovanju ter zakona o delnem povračilu nadomestila za plače.

Radić: OZS zadovoljen
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je povedala, da so predstavniki Obrtne zbornice Slovenije zadovoljni s predlaganimi ukrepi vlade na omenjenih področjih. Nezadovoljni naj bi bili le z ukrepi vlade na področju insolvenčne zakonodaje in zakona o izvršbah. Ministrstvo za pravosodje namreč meni, da je zakonodaja na tem področju primerna, s čimer pa se v OZS-ju ne strinjajo.

"Najbolj so pohvalili predloge ministrstva za finance v segmentu preprečevanja plačilne nediscipline. Predloge, ki vključujejo tudi pripravo zakona o zamudah pri plačilih, ki bo določil roke za plačila. Pozdravili so tudi novelo zakona o javnem naročanju, kjer bomo poleg že obveznega poravnavanja obveznosti do podizvajalcev odpravili še eno anomalijo, saj bomo z zakonom jasno povedali, da podizvajalci ne morejo biti hčerinska podjetja glavnih izvajalcev," je poudarila Radićeva.

Napoveduje se zmanjšanje pravic pri gradnji v lastni režiji
Dobro naj bi bil sprejet tudi vladni predlog, da se v zakonu o DDV-ju določi, da morajo dolžniki svoje račune, preden uveljavijo odbitni DDV, potrditi. Na ta način naj bi zmanjšali število izvršb oz. terjatev, ki niso poravnane, po drugi strani pa naj bi s tem ukrepom pripomogli tudi k zmanjšanju plačilne nediscipline.

Na področju preprečevanja dela na črno vlada predlaga tudi spremembe zakona o graditvi objektov, ki bo zmanjšal pravice za gradnjo objektov v lastni režiji. Ministrstvo za okolje namreč predlaga, da bi se lahko v lastni režiji gradili le objekti, ki ne bi presegali 30 kvadratnih metrov površine. Po besedah Radićeve to pomeni, da razen garaž in vrtnih objektov drugih vrst poslopij ne bi smeli več graditi sami.

"To bo sicer težko. Slovenci smo navajeni sami precej graditi. To je spet en ukrep za spodbujanje gradbeništva, da bodo manjši gradbeniki imeli delo," pojasnjuje Radićeva.

Radićeva: Težava je v zadolženosti in kreditnem krču
Pojasnila je, da se na sestanku osredotočajo le na najaktualnejše težave, med drugim tudi na težave v gradbeništvu. Na tem področju naj bi OZS pozdravljal ukrepe za energetsko sanacijo stavb, saj se na ta način daje delo predvsem manjšim gradbenim podjetjem.

"Vsi smo se strinjali, da bomo največ naredili, če se bomo sami držali plačilnih rokov. Problem plačilne nediscipline je v tem, da imamo problem pomanjkanja likvidnih sredstev kot posledico preteklih anomalij. Problem je v zadolženosti podjetij in kreditnem krču. Ministrstvo za finance je že napovedalo zakon, s katerim bi banke spodbudili h kreditni dejavnosti. Potem se bodo tudi drugi problemi hitreje reševali," pojasnjuje ministrica.

Obrtna zbornica naj bi vladne predloge rešitev obravnavala v četrtek. Takrat naj bi, kot pravi Radićeva, dobili dokončni odziv z njihove strani, ki bi bil podlaga za nadaljnje delo.

Obrtnike pestita plačilna nedisciplina in siva ekonomija