Na ministrstvu za gospodarstvo so očitno presodili, da naša zakonodaja ni v nasprotju z direktivo. Foto: MMC RTV SLO
Na ministrstvu za gospodarstvo so očitno presodili, da naša zakonodaja ni v nasprotju z direktivo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za gospodarstvo
Ministrica se je tako z Vrtačnikom kot z Burgarjevo o zadevi pogovorila in dobila občutek, da sta oba tako strokovno zaverovana v rešitev ukinitve obveznih garancij, da sta zanemarila vidika odziva javnosti na to rešitev. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Napovedane spremembe so priložnost, da ministrstvo za gospodarstvo in vlada na novo oblikujeta strategijo varstva potrošnikov kot pomemben element varovanja interesov potrošnikov ter tako pripomoreta k dvigu kakovosti in izboljšanju konkurenčnosti na slovenskem trgu.

Zveza potrošnikov Slovenije
Garancije ostajajo, urada ne bo več

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je v pogovoru za Val 202 povedala, da bo ukinila Urad za varstvo potrošnikov. V oddaji Vroči mikrofon je zagotovila tudi, da obvezna garancija za tehnične izdelke ostaja.
"Skupaj s potrošniškimi organizacijami bomo poskušali najti pravo rešitev, tako da bo ta instrument tudi v spremembah zakona ohranjen in da bomo istočasno izpolnili vse obveznosti, ki nam jih nalaga Evropska direktiva," je med drugim povedala Radičeva.
Radićeva razmišljala o odstopu
Na novinarski konferenci je nato Radićeva pojasnila, da je bil predlog zakona sprejet brez njene vednosti, kar je po njeni oceni povsem nesprejemljivo. Zato je odstop že ponudil generalni sekretar na ministrstvu Vilijem Pšeničny, ki je rešitve v zakonu tudi odobril, nevedoč, da zakon ni bil usklajen z Radićevo. Ta odstopa zato tudi ni sprejela. Dodala je, da je tudi sama razmišljala o odstopu, saj se čuti odgovorno, a se je po nekajdnevnem premisleku odločila drugače.
Bo pa še danes na vladi zahtevala odstavitev Petra Vrtačnika in Mojce Burgar, ki sta zakon tudi pripravila. Oba sicer še naprej ostajata na ministrstvu. Ali sta ga pripravljala sama ali so bili najeti tudi zunanji svetovalci, ministrica ne ve in upa, da ne bo tudi tu "neprijetnih presenečenj". Vendar za zdaj nima sredstev, da bi ju odpustila, in ostajata na ministrstvu. V prihodnje, tako Radićeva, si bo priskrbela sodelavce, ki jim lahko zaupa.
Po njenem mnenju so v Evropski komisiji (EK) pri navodilih napačno razumeli obvezne garancije. Pojasnila je, da je po branju korespondence sklenila, da EK ne razume, kaj je obvezna garancija, ter da domnevajo, da je z garancijo pokrit le del tehničnih izdelkov, preostali pa niso zajeti v zakonodaji, kar ne drži, saj se lahko uveljavlja stvarna napaka.

Burgerjeva: Obravnava zakona še ni končana
Na napoved ministrice o razrešitvi dveh sodelavcev se je odzvala tudi razrešena direktorica urada za varstvo potrošnikov Mojca Burger, ki pravi, da odločitev sprejema, saj gre za pravico ministrice, da si izbira svoje najožje sodelavce.

Kljub temu pa meni, da je "bilo besedilo sprememb in dopolnitev zakona o varstvu potrošnikov pripravljeno strokovno in tako, da bi odpravilo pomanjkljivosti v zvezi z dosedanjimi opozorili Evropske komisije". Ob tem je opozorila tudi na to, da javna obravnava zakona še ni bila končana in da so bile odprte še vse možnosti za pripombe in dopolnitve.

Varstvo potrošnikov v roke nevladnih organizacij
Ministrica je sicer napovedala tudi ukinitev urada za varstvo potrošnikov. Tako bo ministrstvo izvajanje nekaterih aktivnosti (ozaveščanje, promocija ipd.) prek razpisa podelilo nevladnim potrošniškim organizacijam. Za koliko se bodo stroški ministrstva s tem zmanjšali, Radićeva še ni vedela. Trenutno je za urad za varstvo potrošnikov namenjenih okoli 600.000 evrov.
Ob tem je dodala, da najmanj treh ljudi ne bodo več potrebovali, zato jih bodo prezaposlili drugam v javni upravi. V ta namen se bo sestala tudi z vsemi potrošniškimi organizacijami v Slovenji. Na vprašanje, ali bodo odpuščeni zaposleni drugih strankarskih barv, je ministrica odgovorila, da se ji zdi Pahorjeva izjava, da se ne bo menjalo direktorjev direktoratov, prenagljena. Meni namreč, da morajo ministri na teh mestih imeti ljudi, ki jim zaupajo.
Javna razprava bo zdaj zaprta, predlog zakona bodo popravili in pripravili novo različico in jo nato znova dali v javno razpravo.

ZPS pozdravlja odločitve Radićeve
Odločitve ministrice so razveselile Zvezo potrošnikov Slovenije, kjer so prepričani, da "instrument obvezne garancije predstavlja pomembno varovalko za zaščito interesov in pravic tako potrošnikov kot obrtnikov, kmetov ter gospodarstva". Podpiramo tudi prizadevanja Radićeve, da prevetri področje varovanja pravic potrošnikov znotraj ministrstva, in pozdravljajo ukinitev urada za varstvo potrošnikov. Ta namreč po njihovem mnenju ni izpolnjeval svojih nalog, v zadnjem času pa je deloval celo proti interesom potrošnikov.

Napovedane spremembe so priložnost, da ministrstvo za gospodarstvo in vlada na novo oblikujeta strategijo varstva potrošnikov kot pomemben element varovanja interesov potrošnikov ter tako pripomoreta k dvigu kakovosti in izboljšanju konkurenčnosti na slovenskem trgu.

Zveza potrošnikov Slovenije
Garancije ostajajo, urada ne bo več