Tonin med ogledom letala. Foto: Ministrstvo za obrambo/Borut Podgoršek
Tonin med ogledom letala. Foto: Ministrstvo za obrambo/Borut Podgoršek

Uvajanje Pipistrelovih ultralahkih električnih letal je med pomembnejšimi okoljskimi ukrepi, sicer pa je Slovenska vojska pomembno zakorakala v smeri zelene obrambe, in kjer koli je mogoče, se vede energetsko učinkovito, je obrambni minister Matej Tonin povedal ob predstavitvi sodelovanja s Pipistrelom na cerkljanskem vojaškem letališču.

Velis Electro. Foto: Ministrstvo za obrambo/Borut Podgoršek
Velis Electro. Foto: Ministrstvo za obrambo/Borut Podgoršek

Slovenska vojska bo sicer zagotovo kupila letala Pipistrel, je zatrdil, seveda pa je postopek tak, da mora najprej opraviti preizkusno fazo in šele nato opraviti nakupni postopek.

"Čutim pa, da je dolžnost ministrstva za obrambo, da smo ambasadorji slovenske obrambne industrije, in tukaj se vedno postavi logično vprašanje, če mi sami ne bomo spodbujali in kupovali proizvodov slovenske obrambne industrije, kdo drug jih bo," je poudaril minister.

"Zelena obramba"

Slovenska vojska in podjetje Pipistrel sta sicer konec junija podpisala dogovor o preizkušanju ustreznosti šolanja z njihovimi letali, predmet dogovora pa je zagotovitev letal, ki jih bo Pipistrel dal v uporabo Slovenski vojski, da ta izvede preizkus njihove ustreznosti za šolanje vojaških pilotov in za prenovo sistema letalskega usposabljanja, je pojasnil Tonin. Opozoril je, da je Slovenska vojska prva oborožena sila, ki bo svoje pilote začela šolati tudi na električnih letalih.

Sorodna novica Slovenski vojaški piloti se bodo urili na Pipistrelovih letalih

Hkrati bo med temi tudi prva vojakinja, ki se bo začela tovrstno usposabljati, je dejal Tonin in še dodal, da gre za vesel in zgodovinski dan za Slovensko vojsko.

Direktor in lastnik družbe Pipistrel Ivo Boscarol je povedal, da so Slovenski vojski dali za preizkušanje pet letal in simulator leta, "če bo Slovenska vojska po testiranju ugotovila, da so naša letala dobra in uporabna tudi v specifičnih vremenskih razmerah, kot jih ima Slovenija", pa bodo v Pipistrelu zadovoljni, če bodo lahko nekaj prispevala k slovenski varnosti tudi s svojimi letali.

Sicer pa je možnost preizkusa Pipistrelovih letal na slovenskih tleh oz. na vojaškem letališču Cerklje ob Krki označil za veliko prednost. S tem se bodo tudi izognili testiranjem, ki so jih do zdaj morali opravljati v tujini, je še dejal Boscarol.