Foto: Ministrstvo za obrambo
Foto: Ministrstvo za obrambo

Slovenska vojska je v procesu posodobitve flote, je dejal obrambni minister Matej Tonin. S Pipistrelovimi letali, ki so primerna za šolske trenažne polete, želijo nadomestiti obstoječa stara šolska letala Zlin. Vojska bo preizkusila tri tipe letal. Od testiranja pa bo odvisno, katera letala bodo nato kupili in koliko, pravi minister Tonin.

Obstoječe šolsko letalo Zlin. Foto: BoBo
Obstoječe šolsko letalo Zlin. Foto: BoBo

"Lahko bodo to zgolj šolska letala, lahko bodo letala za nadzor, lahko nova letala za protidronsko zaščito. V teh testnih časih želimo predvsem pretestirati letala in tudi odkriti, za katere namene vse se lahko uporabljajo," je izjavil Tonin.

Po besedah direktorja Pipistrela Iva Boscarola so se uresničila njihova desetletna prizadevanja za sodelovanju s Slovensko vojsko.

"Pipistrelu se odpirajo vrata za testiranje vseh naših produktov na letališču v Cerkljah in na območju cone Poček. Danes smo se pa tudi dotaknili možnosti, da bi skupaj razvili obrambo pred letalniki."

Foto: Ministrstvo za obrambo
Foto: Ministrstvo za obrambo

Ministrstvo bi namreč pomagalo pri iskanju evropskega oziroma Natovega denarja. Minister Tonin pa je ob obisku podjetja C-Astral napovedal tudi posodobitev flote brezpilotnih letal.

"Odločili se bomo za neko kombinacijo, nadgradnjo obstoječih in nakup novih, ki so plod najnovejših tehnologij. Načrtujem, da bomo določene nadgradnje izvedli že letos, vsekakor pa v prihodnjem letu."

Kot je poudaril Tonin, z nakupom proizvodov slovenskih podjetij ministrstvo pomaga pri njihovi prepoznavnosti v svetu.

Šolanje pilotov na letalih Pipistrela