Letos naj bi pri Slovenskih železnicah pridelali 20 milijonov evrov dolga. Foto: MMC RTV SLO
Letos naj bi pri Slovenskih železnicah pridelali 20 milijonov evrov dolga. Foto: MMC RTV SLO

Božičnica je tako za kar 200 evrov višja kot lani, prejelo pa jo bo več kot 10.000 ljudi. O tem se je včeraj odločilo poslovodstvo, ki ga vodi Tomaž Schara. Njegov namestnik Brane Omerzu je bil proti. Odločitev je tako bila sprejeta, čeprav se družba utaplja v dolgovih.

Prva nadzornica Slovenskih železnic Jelka Šinkovec Fundik je razložila, da samo tovorni promet v enem mescu pridela milijon evrov izgube, s potniškim prometom pa sta v devetih mesecih pridelala 16 milijonov čiste izgube.

Do konca leta pričakujejo, da se bo številka dvignila na 20 milijonov. K temu je treba prišteti še 260-milijonski dolg iz prejšnjih let, kje je končalo 19 milijonov kupnine od prodanega lastniškega deleža v Emoniki, pa ni popolnoma jasno. Tomaž Schara kljub vedno slabšim rezultatom v prihodnje pričakuje izboljšanje stanja.

Nič še o kadrovanju
Minister za promet Patrick Vlačič je medtem dejal, da zaradi številnih nujnih zadev o kadrovskih zamenjavah v Slovenskih železnicah še niso razmišljali.

Da slovenske železnice izpolnjujejo pogoje za ohranitev varnostnega spirčevala za prevoznika in varnostnega upravljalca železnic, je v upravnem postopku ugotovila Javna agencija za železniški promet RS. Naj ob tem spomnimo, da je Vlačič dejal, da je vlado opozoril na to, da so se Slovenske železnice znašle v položaju, ko bi jim varnostno spričevalo lahko tudi odvzeli.

S. Z.