Sodelovanje zavoda in delodajalcev je iz leta v leto boljše. Foto: BoBo
Sodelovanje zavoda in delodajalcev je iz leta v leto boljše. Foto: BoBo

Udeleženci uvodne konference dvodnevnega srečanja članic mreže javnih zavodov za zaposlovanje iz jugovzhodne Evrope so se strinjali, da je za znižanje zaposlenosti nujno sodelovanje z delodajalci.

Generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir je sicer ocenila, da je sodelovanje med zavodom in delodajalci iz leta v leto boljše. Dodala je, da organizirajo "vedno več zelo konkretnih dejavnosti, tako da smo zadovoljni, seveda si pa želimo, da bi bilo tega še več, tako da nameravamo tudi z evropskimi sredstvi podpreti projekte zavoda na tem področju".

Obiski pri delodajalcih
Generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Mavricija Batič je med dobrimi praksami na tem področju poudarila obiske pri malih delodajalcih in pomoč pri iskanju kadrov. "Dobro delo z delodajalci pomeni tudi dobre možnosti za brezposelne, da najdejo rešitev," je poudarila Batičeva.

V sodelovanje med delodajalci in zavodi bodo usmerjene tudi prihodnje dejavnosti. "Ena takih dejavnosti, ki jih še letos načrtujemo, je z Gospodarsko zbornico Slovenije organizirati dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva in s tem približati mladini, ki se še odloča za šolanje, da v konkretnem delovnem okolju spozna, kako so videti delovna mesta in kaj poklici pravzaprav predstavljajo v praksi," je pojasnila Batičeva.

Finančni viri so vse bolj omejeni
Zbranim sta spregovorila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger. Oba sta pohvalila dosedanja prizadevanja pri povezovanju iskalcev zaposlitve in delodajalcev ter podprla strateške načrte na tem področju, pri čemer sta kot oviro izpostavila vse večjo omejenost finančnih virov.

Prenos dobrih praks
Glavni cilj dvodnevnega srečanja je medsebojna izmenjava aktualnih informacij ter predstavitev dobrih praks s področja zaposlovanja. S srečanjem si želijo spodbuditi sodelovanje med člani ter prenos znanja in praks iz EU-ja v tiste članice mreže zunaj EU-ja.