Manj je mladih brezposelnih. Foto: MMC RTV SLO
Manj je mladih brezposelnih. Foto: MMC RTV SLO

Delež dolgotrajno brezposelnih - tistih, ki so na zavodu prijavljeni leto dni ali več - je junija in julija letos dosegel 54,4 in 54,3 odstotka, kar je okoli štiri odstotne točke več kot lani v istem času in pet odstotnih točk več kot v začetku leta. Julija je bilo tako zabeleženih okoli 59.500 dolgotrajno brezposelnih.

Dolgotrajno brezposelnost država poskuša reševati z javnimi deli. Vanje je bilo do konca minulega meseca vključenih nekaj več kot 5.000 brezposelnih, poleg tega v javna dela za pomoč v primeru elementarnih nesreč še okoli 200 oseb.

Do konca leta večjih novih vključitev v javna dela na zavodu za zaposlovanje ne pričakujejo, večinoma bo šlo le za nadomeščanja. Letos je sicer za javna dela predvidenih 33,6 milijona evrov, za javna dela za pomoč v primeru elementarnih nesreč pa še dva milijona evrov.

Več starejših in manj mladih
Med brezposelnimi narašča tudi delež starejših od 50 let, saj jih je bilo julija v evidenci 33,4 odstotka oz. okoli dve odstotni točki več kot julija lani in okoli tri odstotne točke več kot v začetku leta.

Dobra novica pa je, da se je zmanjšal delež brezposelnih v starosti do 29 let, ki je od novembra lani upadel za 3,5 odstotne točke na 22,6 odstotka. A med prijavljenimi brezposelnimi je še vedno 24.800 oseb, starih do 29 let.

"Na zniževanje deleža brezposelnih mladih vpliva boljše stanje na trgu dela, ki omogoča več prehodov mladih iz izobraževanja v zaposlitev. Menimo, da je to tudi posledica sprememb pri študentskem delu, saj se je zmanjšala razlika v ceni dela med redno zaposlitvijo in zaposlitvijo študenta," je ocenila direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir.

Država upa na evropski denar
Letos je sicer manj zaposlitev ali samozaposlitev brezposelnih. V prvih sedmih mesecih se jih je iz evidence zaradi zaposlitve ali samozaposlitve odjavilo 46.000, kar je 3,7 odstotka manj kot v istem obdobju lani.

"Razlog za zniževanje zaposlovanja brezposelnih v letošnjem letu je prav gotovo pomanjkanje sredstev za ukrepe aktivne politike zaposlovanja, ki so nepogrešljivo orodje za zaposlovanje ranljivih skupin na trgu dela," je prepričana Koširjeva.

Za ukrepe aktivne politike zaposlovanja je letos trenutno na voljo 65 milijonov evrov, vključenih naj bi bilo okoli 21.000 oseb. Lani je bilo za aktivno politiko zaposlovanja namenjenih 103,2 milijona evrov, vključenih pa je bilo skoraj 42.000 oseb.

Lani se je zato po zaslugi programov aktivne politike zaposlovanja - prek javnih del in s subvencijami za zaposlitev - v tem času zaposlilo tudi več kot 8.300 brezposelnih ali 3.000 več kot letos. Ministrstvo za delo ob tem pričakuje, da bodo lahko jeseni začeli črpati denar iz Evropskega socialnega sklada iz nove finančne perspektive, kar bo omogočilo izvedbo novih programov aktivne politike zaposlovanja.