Trgovinski spori med ZDA in Kitajsko so najbolj vplivali na ameriški proizvodni sektor, kjer so septembra prvič po oktobru zmanjšali število zaposlenih. Foto: Reuters
Trgovinski spori med ZDA in Kitajsko so najbolj vplivali na ameriški proizvodni sektor, kjer so septembra prvič po oktobru zmanjšali število zaposlenih. Foto: Reuters

Ameriško gospodarstvo je po popravljenih podatkih ministrstva avgusta ustvarilo 168.000 novih delovnih mest in ne 130.000, kot so sprva navajali. Septembra se je ustvarjanje novih delovnih mest sicer upočasnilo in padlo krepko pod povprečje 161.000 novih delovnih mest mesečno, poroča BBC. Rast plač je ob tem ostala nespremenjena.

Poročilo o padcu brezposelnosti prihaja po nizu znakov, da se ameriško gospodarstvo ohlaja. Septembra je proizvodna dejavnost padla na najnižjo raven v desetih letih, močno se je upočasnila tudi rast storitvene dejavnosti, in sicer na raven iz leta 2016.

Kljub nadaljevanju zmerne rasti zaposlenosti in močnega padca stopnje brezposelnosti ekonomisti še vedno pričakujejo, da bo centralni bančni sistem zveznih rezerv obrestne mere znižal vsaj še enkrat letos.

Julija letos so obrestne mere znižali prvič po letu 2008, znova so jih znižali septembra, saj ZDA želijo ohraniti najdaljše obdobje gospodarske rasti, ki traja enajsto leto. Predsednik Donald Trump namreč pritiska na predsednika ameriške centralne banke Jaya Powella za znižanje obrestnih mer, katerih ciljna ključna stopnja je zdaj med 1,75 in dvema odstotkoma.

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko je oslabil poslovno zaupanje in negativno vplival na naložbe ter proizvodnjo v ZDA. Septembra je proizvodni sektor prvič po marcu zmanjšal število zaposlenih, in sicer za 2.000 delovnih mest. Mnogi ekonomski strokovnjaki opozarjajo, da bi 15 mesecev trajajoči trgovinski spor lahko prizadel tudi druga področja ameriškega gospodarstva, enega redkih, ki ne doživlja izrazite upočasnitve.

Ameriško gospodarstvo je kljub rasti kitajskega še vedno največje na svetu. Mednarodni trgi pozorno spremljajo dogajanje, saj si je težko predstavljati, da morebitna recesija v ZDA ne bi prizadela preostalega sveta, poroča BBC. Rast ameriškega gospodarstva je od 2 do 2,5-odstotna, medtem ko je rast evropskih držav padla tudi do 0,5-odstotne rasti ali se celo ustavila.

Trump prepoveduje vizume za nezmožne plačevanja zdravstva

Trumpova administracija v fiskalnem letu 2020 namerava sprejeti le 18.000 beguncev. Foto: Reuters
Trumpova administracija v fiskalnem letu 2020 namerava sprejeti le 18.000 beguncev. Foto: Reuters

Predsednik Trump je ob tem podpisal izvršni odlok, ki bo prepovedal izdajo vizumov tistim, ki v prvih 30 dneh po vstopu v ZDA ne bodo imeli urejenega zdravstvenega zavarovanja ali ne bodo zmožni plačati stroškov zdravstvene oskrbe. Odlok bo v veljavo stopil 3. novembra.

Bela hiša trdi, da ukrep ne bo vplival na prosilce za azil ali pridobivanje statusa begunca. Ukrep prav tako ne velja za otroke, turiste in poslovneže, temveč le za tiste, ki nameravajo v ZDA živeti in delati dlje časa.

Trump je zmanjševanje zakonitega in nezakonitega priseljevanja postavil v središče svojega predsedovanja. Njegova administracija je prejšnji mesec sporočila, da v proračunskem letu 2020 nameravajo v ZDA sprejeti le 18.000 beguncev, kar je najmanj v zgodovini sodobnega programa za begunce.

"Ameriški zdravstveni sistem se že spopada z izzivi zaradi bolnikov, ki ne plačajo stroškov zdravstvene oskrbe, ameriška vlada pa težavo še poglablja s sprejemanjem na tisoče tujcev, ki niso dokazali, da so sposobni plačati svojo zdravstveno oskrbo," je v odloku zapisal ameriški predsednik.