Ameriški finančni minister Steve Mnuchin in kitajski podpredsednik vlade Liu He. Foto: EPA
Ameriški finančni minister Steve Mnuchin in kitajski podpredsednik vlade Liu He. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik ministrstva Geng Šuang je dejal, da Peking upa na sodelovanje ZDA pri reševanju težav.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je dejala, da morata državi razrešiti trgovinski spor, saj ogrožata svetovno gospodarstvo. "Za nas v IMF-ju je nujno, da se trgovinske napetosti umirijo na način, ki bo zadovoljil vse, saj je spor med ZDA in Kitajsko grožnja svetovnemu gospodarstvu," je dejala.

Foto: EPA
Foto: EPA

ZDA: Kitajska se vrača nazaj v pogajanjih

Medtem Washington obtožuje Peking, da dela korake nazaj pri razreševanju spora. Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer je tako Kitajsko obtožil, da izpodbija že dogovorjene stvari v okviru pogovorov. Kljub temu vztraja, da je dogovor o carinah še vedno mogoč.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer napovedal, da bo v petek carine na določeno kitajsko blago z zdajšnjih desetih odstotkov povišal na 25, medtem ko bi bil za zdaj še neobdavčen kitajski uvoz v vrednosti 325 milijard dolarjev lahko v kratkem obdavčen s 25-odstotnimi carinami.

Lighthizer pojasnjuje, da Trumpova grožnja sledi kitajskemu nespoštovanju obljub. Ameriški predstavnik je dejal, da želi Peking močno spreminjati besedilo dogovora v času, ko se pogajanja bližajo koncu.

V četrtek naj bi kitajska delegacija prišla v Washington na nov krog pogovorov.

Ameriški finančni minister Steve Mnuchin je po poročanju Reutersa dejal, da je "celotna gospodarska ekipa poenotena in je predsedniku predlagala, naj poviša carine, če do konca tedna ne dosežemo dogovora".

Trump je v ponedeljek na Twitterju zapisal, da ZDA v trgovanju s Kitajsko letno izgubi 500 milijard dolarjev. "Žal mi je, tega ne bomo več počeli," je sporočil.