Pavao Vujnovac. Foto: Željko Hladika/Pixsell/Bobo
Pavao Vujnovac. Foto: Željko Hladika/Pixsell/Bobo

Ko bo posel dokončan, Fortenova grupa v svoji lastniški strukturi ne bo imela več sankcioniranih lastnikov - ruskih bank VTB in Sberbank.

Transakcijo v vrednosti 600 milijonov evrov so nesankcionirani imetniki potrdil o lastništvu hrvaške Fortenova grupe potrdili na skupščini decembra lani. Po predlogu bo Fortenovo grupo prevzela družba Open Pass s sedežem na Malti, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Vujnovca in ima trenutno v njej 27-odstotni delež.

"V lastniški strukturi Fortenova grupe ne bo več sankcioniranih delničarjev, ki bodo prejeli odškodnino za svoje deleže," so takrat sporočili iz Fortenove. Trenutno imata VTB in Sberbank v Fortenovi 49,9-odstotni delež, kupnino pa jima naj bi nakazali na poseben račun, do katerega bosta lahko dostopali, ko bodo sankcijski predpisi EU-ja, ZDA in Združenega kraljestva to dopuščali.

Nesankcionirani lastniki bodo lahko svoje lastništvo prenesli na novo podjetje BidCo, povečali svoj solastniški delež s prostovoljno možnostjo dodatnega vlaganja ali pa izbrali možnost poplačila oz. izstopa iz lastniške strukture.

Open Pass je koncentracijo priglasil Evropski komisiji konec letošnjega februarja. Kot je zapisal v vlogi, namerava pridobiti izključni nadzor nad skupino. Koncentracija se bo izvedla z nakupom delnic.

V Bruslju so odločitev objavili danes. Kot so zapisali, je priglašena transakcija skladna s pravili konkurence na trgih, kjer so Fortenovine družbe dejavne.

Posel se nanaša predvsem na kmetijski sektor, pa tudi na proizvodnjo hrane in dobavo potrošnih dobrin na Hrvaškem, v Sloveniji in v različnih državah na Balkanu, ki niso članice EU-ja, so dodali v Bruslju. Fortenova je sicer trgovska veriga in proizvajalec hrane v kategorijah pijač, proizvodnje olja, proizvodnje in predelave mesa ter kmetijske proizvodnje v petih državah v regiji.

Predlagana lastniška konsolidacija Fortenova grupe je po besedah glavnega izvršnega direktorja Fortenova grupe Fabrisa Peruška v interesu vseh deležnikov. "Brez sankcioniranih delničarjev v solastništvu bo družba lahko še naprej uspešno poslovala in dosegala dobre rezultate ter povečevala vrednost, ki jo dosega za vse deležnike," je dejal po decembrski skupščini.