Foto: Reuters
Foto: Reuters

Konec marca je ruski predsednik Vladimir Putin od držav Evropske unije zahteval, da v prihodnje ruski plin plačujejo v rubljih. Kupcem ruskega plina so nato v Moskvi svetovali, da odprejo račun pri ruski banki Gazprombank in nanj položijo denar v dolarjih in evrih tako kot doslej, Gazprombank pa bo ta denar nato pretvoril v rublje in ga nakazal energetskemu podjetju Gazprom.

A če bi kupci iz EU-ja ruski plin plačevali v rubljih, bi s tem kršili sankcije Unije proti Moskvi, je kmalu zatem v internem dokumentu ocenila Evropska komisija in med drugim opozorila, da Putinov odlok kupcem plina iz EU-ja jemlje nadzor nad dejanskim zaključkom nakupa in jih sili v kršitev sankcij. V opombi je komisija sicer pojasnila, da je ta ocena zgolj predhodna.

Kot je po poročanju več tujih tiskovnih agencij nato v petek pojasnil tiskovni predstavnik komisije, so zdaj temeljito preučili Putinov odlok in pri tem ugotovili, da vendarle obstaja način, po katerem lahko podjetja iz EU-ja še naprej kupujejo ruski plin in pri tem ne kršijo režima sankcij.

Odlok namreč po navedbah Bruslja izrecno "ne onemogoča postopka plačila, ki je v skladu z omejitvenimi ukrepi EU-ja", vendar hkrati "postopek za določanje izjem od zahtev odloka še ni jasen".

Bruselj: Podjetja naj pogodbene obveznosti izpolnjujejo kot do zdaj

Podjetjem tako v Bruslju svetujejo, da rusko stran obvestijo, da nameravajo svoje pogodbene obveznosti še naprej izpolnjevati tako, kot so jih doslej, to pomeni z depozitom določene vsote v evrih ali dolarjih. To je tudi v skladu z obstoječimi pogodbami, ki v veliki večini izrecno govorijo o plačevanju v evrih ali dolarjih.

Obenem naj Rusijo tudi jasno seznanijo, da svoje pogodbene obveznosti pojmujejo kot izpolnjene in nakup kot zaključen že po nakazilu plačila v evrih in dolarjih – in ne šele po pretvorbi teh v rublje. Gre sicer le za nasvet komisije, ki ni pravno obvezujoč.

Kot so še zapisali v Bruslju, režim sankcij podjetjem iz EU-ja ne prepoveduje odprtja računov pri Gazprombanku.