Boris Koprivnikar se je po koncu ministrovanja zaposlil v družbi BTC. Foto: BoBo
Boris Koprivnikar se je po koncu ministrovanja zaposlil v družbi BTC. Foto: BoBo
V BTC-ju zanikajo kompenzacijo s Koprivnikarjem

Mermal poudarja, da za zdaj ni nobenih dokazov, da bi bili postopki pridobivanja licenc sporni, zaposlitev Koprivnikarja pa zaradi zapletov obžaluje.

O tem, da bi Koprivnikar BTC-ju delal usluge v zameno za direktorski položaj po zaključku ministrovanja, Mermal pravi, da ne ve nič, prav tako tudi v podjetju za zdaj ni dokazov, da bi bilo s pridobivanjem frekvenc kaj narobe. "Verjamem v svoje ljudi, da niso vplivali na frekvence za zdaj, ker nimam nobenih dokazov, razen kar se piše in govori," je poudaril.

BTC sicer ni bilo edino podjetje, ki je za obdobje treh let in v zameno za nekaj sto evrov pridobilo dve frekvenci 5G za preizkušanje novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov. Kakšno vlogo sta pri poslu s frekvencami imela direktorica AKOSA Tanja Muha in nekdanji minister Koprivnikar, ki je trenutno službeno v ZDA, pa na AKOSU ne odgovarjajo. Preiskava v tej zadeve še poteka, kriminalisti preverjajo, ali je bilo v povezavi s frekvencami storjeno kakšno pregonljivo kaznivo dejanje.

Mermal bi Koprivnikarjevo znanje raje najel
V BTC-ju se kriminalisti še niso oglasili, je dejal Mermal in dodal, da "zaradi mene lahko pridejo vsak dan, če pridejo v pisarno in pregledajo, ali je vse O. K. ali ne ali je treba kaj korigirati ali je vse hudo narobe". Zaradi ogorčenja, ki so ga požele frekvence in zaposlitev Koprivnikarja v BTC-ju, pa Mermal zdaj obžaluje, da je Koprivnikarja dejansko zaposlil: "Moram biti tudi fer do gospoda Koprivnikarja, ki sem ga kot ministra zelo cenil, če pa gledam tole, kar se zdaj dogaja, širše, je pa hudo za podjetje, ki ga vodim, ker se pogovarjamo o BTC-ju, Koprivnikarjih in vsem preostalem." Bolje bi bilo, je še na glas razmišljal Mermal, da bi znanje in izkušnje nekdanjega ministra najeli prek drugega zasebnega podjetja in se tako izognili vsem težavam, ki jih podjetju prinašajo nekdanji visoki državni funkcionarji.

Poleg pridobitve frekvenc 5G pa se je pojavil tudi očitek o visokih nakazilih, ki naj bi jih družba prejemala v času Koprivnikarjevega ministrovanja. V družbi pojasnjujejo, da že dalj časa oddajajo poslovne prostore različnim državnim organom in službam, v Koprivnikarjevem mandatu na položaju ministra pa se višina najemnin ni spreminjala. Je pa njihova družba BTC PROP lani prevzela upravljanje nekaterih poslovnih objektov drugod po državi, v katerih je med drugimi najemnik tudi država. BTC tem najemnikom na osnovi pogodb o upravljanju, ki jih ima sklenjene z različnimi lastniki objektov, obračunava stroške upravljanja, vzdrževanja in obratovanja.

V BTC-ju zanikajo kompenzacijo s Koprivnikarjem