Julija so na mesečni ravni za deflacijo poskrbele sezonske razprodaje oblačil. Foto: BoBo
Julija so na mesečni ravni za deflacijo poskrbele sezonske razprodaje oblačil. Foto: BoBo

K letni inflaciji so največ, po 0,2 odstotne točke, prispevali dražji počitniški paketi, ki so se podražili za 6,9 odstotka, in hrana, ki se je podražila za 1,3 odstotka. Po 0,1 odstotne točke pa so k inflaciji prispevali še dražje prenočevanje v hotelih, električna energija, telefonske in medomrežne storitve ter komunalne in druge storitve.

Na znižanje letne rasti cen so najbolj, 0,6 odstotne točke, vplivali cenejši naftni derivati. Tekoča goriva so se pocenila za 11,8 odstotka, goriva in maziva za 9,6 odstotka. Približno 0,2 odstotne točke so k znižanju prispevali cenejši rabljeni osebni avtomobili, po 0,1 odstotne točke pa še daljinska energija, plin in oblačila.

Deflacija zaradi razprodaj
Sedmi letošnji mesec so na mesečno deflacijo najbolj vplivale sezonske razprodaje oblačil in obutve, ki so k znižanju cen prispevale 1,2 odstotne točke. Obutev se je pocenila za 17,3 odstotka, oblačila za 16,1 odstotka in oblačilni dodatki za 4,3 odstotka. Pocenili so se tudi izdelki v kategorijah zelenjava, drugi osebni predmeti in cestni potniški prevoz.

Mesečno deflacijo so na drugi strani blažili za 11,9 odstotka dražji počitniški paketi, katerih prispevek je bil plus 0,4 odstotne točke, ter blago in storitve v skupini stanovanje s prispevkom 0,1 odstotna točka. V tej skupini je izstopala podražitev odvoza smeti. Občutno so se podražili tudi letalski potniški prevozi, in sicer za 11,1 odstotka.

V drugem trimesečju počasnejša gospodarska rast v območju EU-ja
Območje evra je po sezonsko prilagojenih podatkih v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim imelo 0,3-odstotno rast bruto domačega gospodarstva, kar je počasneje kot v prvem, ko je bila rast 0,6-odstotna. Za 0,1 odstotne točke se je upočasnila tudi rast v EU-ju, ki je dosegla 0,4 odstotka.

Na letni ravni je BDP v območju evra narasel za 1,6 odstotka, v Uniji pa se je okrepil za 1,8 odstotka. Med januarjem in marcem je bila rast na letni ravni v območju evra višja, in sicer 1,7-odstotna, v EU-ju pa prav tako 1,8-odstotna.

Rast v območju EU je bila skladna z napovedmi, je pa analitike razočarala Francija, za katero je bila napovedana 0,3-odstotna rast BDP-ja glede na prejšnje četrtletje. Objavljeni podatki namreč kažejo, da je francoski BDP ostal na enaki ravni kot v prvem letošnjem četrtletju.