Premier je prepričan, da bi referendum pomenil rdečo luč za projekt drugega tira - ne glede na izid. Foto: BoBo/Borut Živulović
Premier je prepričan, da bi referendum pomenil rdečo luč za projekt drugega tira - ne glede na izid. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vili Kovačič, drugi tir
Kovačiču je uspelo zbrati 4.500 podpisov, jih bo tudi 40.000? Foto: BoBo

Nobenih mask ni pri nas, ki smo to pobudo začeli. Če nas podpira SDS, če nas podpira Nova Slovenija, po novem pa tudi slišim, da je DeSUS za referendum, čigave so potem te maske? Lepo prosim.

Vili Kovačič, Davkoplačevalci se ne damo
Miro Cerar
Cerar še upa, da referenduma ne bo. Foto: BoBo
Drugi tir vnema strasti

Med podporniki referenduma in nasprotniki, predvsem strankami koalicije in vlado, se je začela izmenjava obtožb. Opozicija se je namreč do referenduma izrekla pozitivno, SDS ga je tudi izrecno podprl - pomagal bo zbirati podpise.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez (SMC) je v odzivu zapisal: "Zdaj se vsaj zares ve, kdo so pravi strici iz ozadja." Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer političnim konkurentom svetuje pošteno politično igro in podobno kot Brglez pravi, da so maske padle.

Organizator zbiranja podpisov Vili Kovačič (Davkoplačevalci se ne damo) ji vrača: "Nobenih mask ni pri nas, ki smo to pobudo začeli. Če nas podpira SDS, če nas podpira Nova Slovenija, po novem pa tudi slišim, da je DeSUS za referendum, čigave so potem te maske? Lepo prosim."


Izbira trase

Na tiskovno konferenco o projektu, ki jo je popoldne sklical premier Miro Cerar, je prišel tudi pobudnik referenduma, Vili Kovačič iz iniciative Davkoplačevalci se ne damo. Ker v času, ki je bil namenjen novinarskim vprašanjem, ni dobil besede, si jo je vzel sam in nanizal nekaj hudih obtožb, poroča TV Slovenija.

Pridružila sta se mu Miha Jazbinšek in Jože Duhovnik, pravi, da se težava vladnega zakona začne že pri izboru trase. Strojnik Duhovnik je po poročanju Radia Slovenija zatrdil, da je zdajšnja rešitev celo nevarna, je pa po njegovem tudi zastarela. "Povejte mi, kdo izmed tistih, ki ima denar, upa na 20 let starem projektu graditi oziroma nadaljevati gradnjo."

Jazbinšek pa opozarja, da vladni zakon dopušča, da bodo s pripravljalnimi deli, ki jih letos ne bo mogoče začeti, najprej zaslužili cestarji, saj bodo oni tisti, ki bodo pripravili traso. Čeprav še ni uradna, pa se je kampanja tako rekoč že začela. Metod Dragonja, svetovalec in prvi operativec na 2TDK, svari, da bi z referendumom odpeljal vlak za ključni evropski razpis. S tem bi parcialne in kratkoročne koristi nasprotnikov zakona prevladale nad javnim in širšim gospodarskim interesom.

Cerar: Veliko odgovornost prevzemajo
Cerar je svoja stališča širše obrazložil na tiskovni konferenci. Tisti, ki so zbirali podpise ali pa jih še zbirajo, prevzemajo zelo veliko odgovornost za to, da bi se zrušil projekt, ki je za Slovenijo, Luko Koper, Slovenske železnice, podjetja in prebivalce ključnega pomena.

Prepričan je, da je vlada v zadnjih treh letih za projekt naredila vse, kar je mogla. Kot je naštel v izjavi za javnost, so v zadnjih treh letih pridobili vsa gradbena dovoljenja, ustanovili podjetje 2TDK, ki se bo ukvarjalo s projektom, gradijo tudi že izvlečni tir iz Luke Koper, da bi imel projekt čim večjo težo, pri njem sodelujejo tudi Evropska komisija, Evropska investicijska banka, agencija Jaspers in pet evropskih držav.

Premier je še zatrdil, da njegova vlada projekt vodi transparentno, zakonito in na način, ki omogoča vzdržnost javnih financ. Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Leben je k temu dodal, da se je zato, ker ne želijo ničesar skrivati, pretekli teden povezal tudi z agencijo Transparency International.

"Izničiti hočejo ves ta trud"
Projekt je po besedah Cerarja pomemben, ker nas "ohranja in utrjuje na evropskem in svetovnem zemljevidu kot ključno transportno povezavo med Luko Koper ter državami srednje, vzhodne in deloma severne Evrope".

"Vsi, ki želijo projekt blokirati in izničiti ves ta trud, niso proti vladi, niso proti meni ali nekemu ministru. Želim, da državljani dobro veste, da tisti, ki so proti projektu, so proti vam, proti temu, da se Slovenija razvija," je poudaril.

Kot je še dejal premier, ne gre za projekt levega ali desnega političnega prostora. To ne sme biti projekt za volilno kampanjo. Tudi Leben je poudaril, da je projekt prepomemben, da bi bila njegova usoda prepuščena političnim preračunavanjem pred volitvami.

Državni sekretar je pojasnil, da so bili na ministrstvu v zadnjem tednu ponovno v stiku s civilno iniciativo Svet za civilni nadzor projekta drugi tir in koprskim županom Borisom Popovičem, ki je v državnem svetu glasoval za veto na zakon o drugem tiru. V torek se je sicer Leben vrnil iz Pekinga, kjer sta imela z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom bilateralno srečanje z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom. Ta mu je ponovno jasno povedal, da je madžarska resen sogovornik v projektu, Leben pa je bil z zaključkom pogovora "zelo zadovoljen".


Cerar še upa, da referenduma ne bo

Glede morebitne referendumske kampanje pa je Cerar dejal, da je o njej morda še prezgodaj govoriti, saj še vedno upa, da je ne bo. Verjame pa v trdno podporo koalicije projektu, saj je ta v DZ-ju zakon dvakrat potrdila z absolutno večino.

Dotaknil se je tudi napovedi SDS-a, da se bodo vključili v zbiranje podpisov za referendum. Premier upa, da si bodo v največji opozicijski stranki premislili. SDS ima sicer v soboto kongres, ki naj bi se ga po nekaterih informacijah udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban. Če bodo v SDS-u torej zbirali podpise proti projektu, v katerem bi sodelovala Madžarska, bi to zbiranje podpisov po besedah Cerarja končalo sodelovanje z Madžarsko oziroma bi se to sodelovanje razvrednotilo.

Nobenih mask ni pri nas, ki smo to pobudo začeli. Če nas podpira SDS, če nas podpira Nova Slovenija, po novem pa tudi slišim, da je DeSUS za referendum, čigave so potem te maske? Lepo prosim.

Vili Kovačič, Davkoplačevalci se ne damo
Drugi tir vnema strasti