Opozicija podpira referendum, niso pa še vsi odločeni, ali bodo sodelovali pri zbiranju podpisov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Opozicija podpira referendum, niso pa še vsi odločeni, ali bodo sodelovali pri zbiranju podpisov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

V izjavi za javnost je SDS-ov poslanec Ljubo Žnidar dejal, da referendum podpirajo, ker vlada in infrastrukturni minister Peter Gašperšič, ne želita prisluhniti konstruktivnim predlogom opozicije in niti predlogom stroke.

Žnidar je dejal, da je bil pri pripravi vladnega projekta vprašljiv že sam vrstni red postopkov. Najprej je namreč vlada ustanovila družbo 2TDK, sledil je 200-milijonski vložek v družbo, nato pa je "menjalni korak" in priprava zakona, katerega namen je bil po oceni Žnidarja pripraviti pravno podlago, da ta koncesionar ne bo imel "nobenih obveznosti in nobenega rizika".

Poleg tega v zakonu v oči bode postavka plačila za dosegljivost. Gre za letno obvezo v vrednosti od 30 do 40 milijonov evrov, ki jo bo po izgradnji plačevala država. V primeru plačila 30 milijonov evrov bi Slovenija v 45 letih skupaj plačala 1,35 milijarde evrov, če pa bi 45 let plačevali 40 milijonov evrov, gre za 1,8 milijarde evrov, je poudaril Žnidar. Podpise bodo pomagali zbirati, ni pa bil jasen, ali to pomeni tudi finančno in kadrovsko podporo.

ZL bo pripravil svoj zakon
Referendum podpirajo tudi v drugih opozicijskih strankah. V ZL-ju ga vidijo kot dobrodošel pritisk na vlado, da popravi pomanjkljivosti v zakonu. Po besedah Luke Mesca se bodo zavzemali predvsem za to, da se iz zakona izključi tuj kapital, vključno z madžarskim. Treba je vzpostaviti civilni nadzor nad gradnjo drugega tira, da se ne ponovi zgodba s projektom Teš 6, je poudaril.

Ocenjujejo sicer, da za odpravo pomanjkljivosti zakona obstaja hitrejša pot, zato bodo v ZL-ju v parlamentarno proceduro še sami vložili zakon o drugem tiru. Kdaj točno, Mesec še ni povedal, je pa dejal, da bo to kmalu.

NSi bi projekt ustavil
Alenka Bratušek
, predsednica Zavezništva, medtem meni, da referendum ne bo rešil težave in da Slovenija drugi tir potrebuje. A ob tem opozarja, da je vlada tri leta spala in zdaj želi z odgovornostjo pritiskati na civilno iniciativo. Očitala ji je tudi aroganco, ker je zakon dala v parlamentarno obravnavo po hitrem postopku. Kako in če sploh bodo sodelovali v referendumski kampanji, če ta bo, se v Zavezništvu še niso odločili.

Tudi v NSi-ju po besedah Zvonka Laha referendum podpirajo, ne bodo pa med organizatorji. Si pa prizadevajo, da se ustavi po njihovi oceni predrag projekt. "Mi smo za to, da se stvar ustavi, ponovno premisli in da se gradita dva tira naenkrat za pol nižjo ceno," je dejal Lah. Pri tem je pojasnil, da obstajajo vsaj še tri različice projekta drugi tir, zato bi bilo po njegovih besedah dobro vse predstaviti, jih ovrednotiti in se odločiti, katera je najugodnejša.